Menu
Your Cart

Chobe Nehri

Chobe Nehri

Chobe Nehri

GENEL BAKIŞ

Chobe Milli Parkı'nın kuzey sınırını oluşturan ve bölgeye hayat veren nehir Chobe Nehridir.

Nehir, Kwando (Hambukushu adı) olarak bilinen Angola'da küçük bir dağ kaynağından doğar. Buradan, Kalahari kumları boyunca Botswana'ya ulaşmadan büyük mesafeler kat eder. Sonunda, güçlü Zambezi ile buluşmadan, Victoria Şelaleleri'nin uçurumunun üzerinden geçmeden önce Botsvana'nın kuzey sınırında akmaya devam ettiği Ngoma sınır mevkisinde Chobe Nehrine dönüşür. Chobe’nun yolu, Okavango ve Zambezi Nehri gibi, Büyük Yarık Vadisi’nin uzantısı olan fay hatlarından etkilenir.

Nehir milli parkın kuzey sınırına ulaştığında, bataklıktan geçerek geniş, kıvrımlı bir su kütlesi haline gelir ve bir dizi yemyeşil, yeşil adalarla kaynaşır

Nehrin bu bölümü, sayısız suaygırları ve timsahların yanı sıra büyük fil sürüleri (genellikle nehri geçerken görülebilen) ve manda gibi neredeyse inanılmaz bir sürü manzarasını sunar. Kuş yaşamı, özellikle yağışlı yaz aylarında daha iyi gözlemlenir. Yemyeşil çimenler, kırmızı lechwe ve puku gibi nadir antilopları suyun kenar bölgelerinde gözlemlemek mümkündür. Nehir ayrıca 90'dan fazla balık türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Chobe Nehri şüphesiz Afrika'nın en güzel ve sakin yerlerinden biridir.

KISA BİLGİLER

Ülke : Afrika

Kaynağı & doğduğu yer: Angola

Döküldüğü yer : Zambezi

Uzunluğu : 731 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Angola’da küçük bir dağ kaynağından doğan Chobe Nehri, 731 km uzunluğundadır. Chobe Nehri'nin sınırı olan Chobe Milli Parkı nehirde olduğu gibi, Afrika'nın en sıra dışı vahşi yaşamına ev sahipliği yapmaktadır.  Anılarınızda sonsuza dek kalacak eşsiz ve heyecan verici nehirden bir safari deneyimi sunmaktadır. Nehir boyunca zebra, manda, zürafa, impala, su kuşları, aslanlar, leopar, vahşi köpek ve çita da dahil olmak üzere birçok hayvan görülebilir. 450'den fazla kuş türü de nehri etrafında bulunmaktadır. Bununla birlikte, Afrika Filleri Chobe boyunca  görülebilecek en etkileyici manzaradır.

Chonbe Nehri tarihte, Afrika'nın en ünlü nehirlerinden üçüne katılır. Chobe, Zambezi ve Okavango Nehirleri, Silenda Dolusavak üzerinden bağlı Okavango Deltası ile yakından bağlantılıdır. Okavango'dan gelen seller, Panhandle'nin güneyinden yükselir ve Chobe'ye doğru akar. Efsanelere göre milyon yıl önce 3 nehir de, Chobe, Zambezi ve Okavango, Limpopo Nehri ile tanışana kadar, sonunda Hint Okyanusu'na dökülmeden önce, Kalahari boyunca bir tane olacak şekilde birleşir. Değişen Dünya bu akışı kesintiye uğratmıştır, barajlar ve bloklar oluşturmuştur, bu da Linyanti Bataklıklarının oluşmasına sebep olmuştur.

TARİHÇE

1911 civarında bölgenin asıl sakinlerine Basarwa deniyordu. Bu insan grubu San kökenliydi ve su, vahşi meyveler ve vahşi hayvanlar bulmak için bir bölgeden diğerine geçerek yaşayan avcı-toplayıcılardı. Yıllar boyunca Basubia ve Sekgona halkı onlara katıldı.

Bölge geçen yüzyılın sonlarında sömürge yönetimi tarafından farklı görevlere ayrıldığında, daha önce sınıflandırılan alanın büyük çoğunluğu Chobe Ulusal Parkı oldu. 1931'de bir milli park yaratma ideolojisi, yerli vahşi yaşamı koruma ve Chobe bölgesine turizmi teşvik etmeye çalışarak sürdürülebilirlik fikriyle ortaya çıktı.

Sonraki yıllarda Chobe bölgesinde 24.000 kmavlanmayan alan olarak belirlendi ve 1932'de 31.600 km2’lik bir alana daha da genişletildi.

1943'te sinek istilası yaşanmıştır. 1957'de milli park projesi önerilmiş ve alan 21000 km2’ye düşürülerek sonunda 1960'da Chobe Game Reserve olmuştur.

1967’de Botswana'daki ilk milli park olarak resmen ilan edilmiştir. Yaşamını bölgede sürdüren insanlar ise 1980 ve 1987'de parkın dışına taşınmış ve parkın büyüklüğünü bugünkü boyutuna yükseltmek için sınırlar değiştirilmiştir.

ÖNE ÇIKANLAR

Botswana – Güney Afrika'da kara ile çevrili bir ülke olan Botsvana, Kalahari Çölü ve Okavango Deltası tarafından tanımlanan ve mevsimsel sellerde yemyeşil bir hayvan yaşam alanı haline gelen bir manzaraya sahiptir. Fosilleşmiş nehir vadileri ve dalgalı otlakları ile büyük Central Kalahari Av Hayvanları Koruma Alanı, zürafalar, çitalar, sırtlanlar ve vahşi köpekler de dahil olmak üzere birçok hayvana ev sahipliği yapmaktadır.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Doğa, Safari, vahşi yaşam, ve fotoğraf tutkunları ileri seviye seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Botsvana Afrika'nın en güvenli ülkelerinden biridir.
  • Ağustos-Ekim ayları arası vahşi yaşamı izlemek için en uygun aylardır, ancak bu zaman aralığında hava oldukça sıcak olmaktadır.

250