Menu
Your Cart

Po Nehri

Po Nehri

Po Nehri

GENEL BAKIŞ

Po Nehri İtalya'nın en uzun nehridir. İtalya'nın batı sınırındaki Cottian Alpleri'nin Monte Viso grubunda yükselir ve 652 km'lik bir yoldan sonra doğuda Adriyatik Denizi'ne dökülür. Drenaj havzası 70.091 km2 kaplayarak İtalya'nın en geniş ve en verimli ovalarını oluşturur. Turin, Cremona, Milano, Piacenza, Ferrara ve Comacchio şehirlerinden geçer. Nehir çevresindeki çiftliklerin ana kaynakları tahıllardan oluşmaktadır.

KISA BİLGİLER

Ülke : İtalya

Kaynağı & doğduğu yer: Cottian Alpleri (İtalya)

Döküldüğü yer : Adriyatik Denizi

Uzunluğu : 652Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

İtalya’nın en uzun nehri olan Po; 652 km uzunluğundadır, Costtian Alplerinden doğar ve Adriyatik denizine dökülür. Lombardiya ile Emilia-Romagna ve Veneto bölgeleri arasındaki sınırı oluşturur. Torino'nun altındaki Dora Riparia ve Dora Baltea'nın suları ile beslenir; diğer başlıca kolları kuzeyden Sesia, Ticino, Adda, Oglio ve Mincio'dur. Güneyden Po'ya akan birçok dere arasında, Tanaro, Scrivia ve Trebbia önemli olanlarıdır. Ancak birçoğu yağmurla beslenir ve yılın büyük bir bölümünde daha az su taşır. Orta ve alt sıraları boyunca Po, dairesel göller olan birçok kıvrımlı yolu da takip eder.

TARİHÇE

Paleolitik ve Neolitik dönemlerde Po'nın alt vadisi bataklıklar ile kalıydı. Nehir düzenleme çalışmaları Roma öncesi dönemlere dayanmaktadır. Kıyı bölgelerinin ıslahı ve korunması Romalılardan sonra da hızla devam etmiştir. Barbar istilaları sırasında koruyucu sistemin çoğu çürümüştü, ancak daha sonraki Orta Çağ çalışmalarının yeniden başladığı görülmüştür. Böylece mevcut düzenleme 15. yüzyılın sonuna kadar sürmüştür.

ÖNE ÇIKANLAR

Milano – İtalya'nın kuzey Lombardiya bölgesinde bir metropol olan Milano, moda ve tasarımın küresel başkentidir. Ulusal borsaya ev sahipliği yapan otel, üst düzey restoranlar ve mağazaları ile de bilinen bir finans merkezidir. Leonardo da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” adlı duvar resmini barındıran Gotik Duomo di Milano Katedrali ve Santa Maria delle Grazie Manastırı, yüzyıllar boyu süren sanat ve kültüre tanıklık etmektedir.

Turin – Torino, zarif mimarisi ve gurme lezzetleri ile bilinen, kuzey İtalya'daki Piedmont Bölgesinin başkentidir. Alpler şehrin kuzeybatısında yükselir. Görkemli barok binalar ve eski kafeler Torino'nun bulvarlarını ve Piazza Castello ve Piazza San Carlo gibi büyük meydanları sıralar. İnteraktif Ulusal Sinema Müzesi'ne ev sahipliği yapan 19. yüzyıldan kalma bir kule olan Mole Antonelliana'nın yükselen kulesi de bölgede bulunmaktadır.

Bolonya – Kuzey İtalya'daki Emilia-Romagna bölgesinin canlı ve tarihi başkentidir. Piazza Maggiore, kemerli koloniler, kafeler ve Belediye Binası, Neptün Çeşmesi ve Basilica di San Petronio gibi ortaçağ ve Rönesans yapılarıyla kaplı geniş bir plazadır. Kentin birçok ortaçağ kulesi arasında Asinelli ve Garisenda'ya yaslanan İki Kule bulunmaktadır.

Cremona – İtalya'nın Lombardiya bölgesinde yer alır. Keman Müzesi'ndeki Stradivarius koleksiyonu, şehrin keman yapım mirasına tanıklık etmektedir. Piazza del Comune'da Rönesans arcade ile Cremona Katedrali ve 8 taraflı Vaftizhane bulunmaktadır. Ayrıca meydanda, Torrazzo çan kulesinin astronomik bir saati vardır. 13. yüzyıl Loggia dei Militi'nin revakında 2 Herkül figürü heykeli bulunmaktadır.

Piacenza – İtalya’nın Emilia Romagna bölgesinde yer alır. Merkez bölge olan Piazza Cavalli'de 2 binicilik heykeli ve ortaçağ Gotik Sarayı bulunmaktadır. Bakır bir melek, Piacenza Katedrali'nin çan kulesinin tepesinde döner. Yakındaki Sant’Antonino Bazilikası'nın 8 taraflı bir kulesi ve 17. yy fresklerinin yanı sıra Cennet Kapısı olarak bilinen gül pencereli bir portalı vardır. Farnese Palazzo Kent Müzeleri heykel ve silahlara ev sahipliği yapmaktadır.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Kültür, sanat, tarih, mimari, moda, alışveriş, gurme ve fotoğraf tutkunları dahil tüm seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Po Nehri Vadisi, Avrupa'nın en önemli sanayi ve tarım alanlarından biridir. Hidroelektrik, Po akışıyla üretilir. Nehir, bölgenin tarımı için sulamada yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Ligurya dilinde Po Nehri’nin adı Bodincus veya Bodencus'tur, yani “dipsiz” anlamına gelir.
  • Po Nehir Vadisi, İtalya'daki en büyük ve en önemli ekonomik bölgedir. İtalyan tarımının yanı sıra çoğu İtalyan endüstrisinin de merkezidir.

250