Menu
Your Cart

Nil Nehri

Nil Nehri

Nil Nehri

GENEL BAKIŞ

Dünyanın en uzun nehri olan Nil Nehri, Afrika nehirlerinin babası olarak adlandırılır. Ekvatorun güneyinde yükselir ve Akdeniz'e dökülmek için; kuzeydoğu Afrika'dan, kuzeye doğru akar. Yaklaşık 6.632 km uzunluğundadır ve 3.349.000 km2 olduğu tahmin edilen bir alanı boşaltır. Havzasında Tanzanya, Burundi, Ruanda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Uganda, Güney Sudan, Etiyopya, Sudan ve Mısır'ın ekili kısmı bulunmaktadır. En uzak kaynağı Burundi'deki Kagera Nehridir. Nil Nehri, özellikle motorlu taşıtın mümkün olmadığı zamanlarda, örneğin sel mevsiminde, ulaşım için hayati bir su yoludur. Ancak, 20. yüzyılda başlayan hava, demiryolu ve karayolu tesislerindeki gelişmeler, suyoluna olan bağımlılığı büyük ölçüde azaltmıştır.

KISA BİLGİLER

Ülke : Etiyopya, Sudan, Mısır, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Tanzanya, Ruanda, Burundi, Güney Sudan olmak üzere tam 10 ülkeden geçer.

Kaynağı & doğduğu yer: Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'deki Doğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar.

Döküldüğü yer : Akdeniz

Uzunluğu : 6.632 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Nil Nehri; Etiyopya, Sudan, Mısır, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Tanzanya, Ruanda, Burundi, Güney Sudan olmak üzere tam 10 ülkeden geçer. Nil 3 ana akarsudan oluşur. Victoria Gölü'nden kaynaklanan Beyaz Nil'den ve Etiyopya'daki Tana Gölü'nden kaynaklanan Mavi Nil'den oluşur. Bu nehirler Sudan'da buluşur ve daha sonra kuzeye, Akdenize doğru uzun bir yolculuğa çıkarlar.

Beyaz Nil, Mavi Nil'den çok daha büyüktür, ancak yol boyunca kayıplar nedeniyle, kombine Nil'in akışına sadece %15 katkıda bulunur. Etiyopya'da yükselen Mavi Nil, Mısır'dan Akdeniz'e geçen Nil'in akışına yaklaşık %85 katkıda bulunmaktadır. Nil sisteminin evrimi hakkındaki bir teoriye göre, yaklaşık 25.000 yıl önce Doğu Afrika'nın Victoria Gölü'ne drenajı, suyunu Sudd Gölü'ne gönderen kuzeye doğru bir çıkış geliştirdi. Uzun bir süre boyunca çökeltilerin birikmesiyle, bu gölün su seviyesi yavaş yavaş yükseldi ve taşmanın bir sonucu olarak, göl kuzeye dökülerek boşaltıldı. Hızla bir nehir yatağı oluşturan Sudd Gölü'nün taşan suları, Nil sisteminin iki ana bölümünü birbirine bağladı ve böylece Victoria Gölü'nden Akdeniz'e drenajı birleştirdi.

TARİHÇE

Nil Nehri; Taş Devri'nden bu yana Mısır'da medeniyetin yaşam çizgisi olmuştur ve nüfusun çoğu ve Mısır'ın tüm şehirleri, Asvan'ın kuzeyindeki Nil vadisinin bu kısımları boyunca uzanmaktadır. Zaman içerisinde iklimdeki değişiklikler MÖ 3400 civarında mevcut Sahra çölünün yaratılmasına yol açmıştır.

Nil Nerhi Mısır Uygarlığının kuruluşunda büyük rol oynamıştır. Yunan tarihçi Herodot, "Mısır Nil'in armağanı" yazmıştır. Bitmeyen bir besin kaynağı, Mısır uygarlığının gelişiminde çok önemli bir rol oynamıştır. Nehir her yıl taşarak yeni silt katmanları bıraktığından, çevredeki arazi çok verimlidir. Eski Mısırlılar, Nil çevresinde buğday, keten, papirüs ve diğer ürünleri yetiştirdiler ve takas ettiler. Buğday, kıtlık çeken Orta Doğu'da çok önemli bir mahsuldü. Bu ticaret sistemi Mısır'ın diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerini güvence altına aldı ve ekonomik istikrara katkıda bulundu. Eski zamanlardan beri Nil boyunca geniş kapsamlı ticaret devam etmektedir.

Nil aynı zamanda eski Mısır ruhsal yaşamının önemli bir parçasıydı. Hapi, yıllık sellerin tanrısıydı ve hem o hem de firavunun selleri kontrol ettiği düşünülüyordu. Nil, yaşamdan ölüme ve öbür dünyaya bir geçit olarak kabul edildi. Doğu bir doğum ve büyüme yeri olarak düşünülmüştü ve batı, tanrı Ra, Güneş, gökyüzünü geçerken her gün doğum, ölüm ve diriliş geçirdiği için ölüm yeri olarak kabul edildi. Böylece, tüm mezarlar Nil'in batısındaydı, çünkü Mısırlılar öbür dünyaya girmek için ölümü simgeleyen tarafa gömülmeleri gerektiğine inanıyorlardı. Nil Mısır yaşamında çok önemli bir faktör olduğundan, eski takvim Nil'in üç döngüsüne dayanıyordu. Her biri otuz günlük dört aydan oluşan bu mevsimlere Akhet, Peret ve Shemu deniyordu. Su altında kalma anlamına gelen Akhet, Nil'in sular altında kaldığı, tarımsal büyümeye yardımcı olan birkaç verimli toprak katmanı bıraktığı zamandı. Peret büyüme mevsimiydi ve geçen sezon Shemu, yağmur yağmadığı hasat mevsimiydi.

Güney Sudan'ın sulak alanlarına nüfuz edememeleri nedeniyle, Nil'in üst kısımları eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından büyük ölçüde bilinmiyordu. Avrupalılar; Papa'nın Hindistan, Ortadoğu ve Afrika'yı geçen Moğolistan'a rahipler olarak gönderdiği ve Habeşistan'daki Nil'in kaynağından (Etiyopya) söylendiği tarif edilen Nil'in kökenlerini öğrenmeye başladılar. Daha sonra 15. ve 16. yüzyıllarda Etiyopya'ya gelen gezginler, Tana Gölü'nü ve gölün güneyindeki dağlarda Mavi Nil'in kaynağını ziyaret ettiler. James Bruce, kaçakları ziyaret eden ilk Avrupalı ​​olduğunu iddia etse de, modern yazarlar Cizvit Pedro Páez olduğunu iddia ediyorlar.

Avrupa'nın Mısır'daki katılımı Napolyon dönemine kadar uzanıyor. Liverpool'un Laird Tersanesi, 1830'larda Nil'e demir bir vapur gönderdi. Süveyş Kanalı'nın tamamlanması ve 1882'de İngilizlerin Mısır'ı ele geçirmesi ile birlikte daha fazla İngiliz bölgede görüldü.

Birinci Dünya Savaşı ve savaşlar arası yıllarda Mısır'daki İngiliz Kuvvetleri ile nehir vapurları Piramitler ve Thebes'e hem güvenlik hem de gezi sağladı.

Mısırlıların çoğu Nil vadisinde yaşarken Aswan Yüksek Barajı'nın 1970'i tamamlaması; yaz sellerini ve verimli toprakları yenilemelerini, temelde tarım uygulamalarını değiştirdi.

Nil şehirleri arasında; Hartum, Aswan, Luksor ve Giza - Kahire bulunmaktadır. Nehrin ağzına en yakın olan ilk katarakt, Aswan Barajı'nın kuzeyindeki Aswan'dadır. Nehrin bu kısmı, yolcu gemileri ve felukalar olarak bilinen geleneksel ahşap yelkenli teknelerle düzenli bir turist rotasıdır. Birçok yolcu gemisi yol boyunca Edfu ve Kom Ombo'da durarak Luksor ve Aswan arasındaki rotayı takip ediyor.

ÖNE ÇIKANLAR

Kahire –Mısır'ın başkenti ve Afrika'nın en büyük şehirlerinden biridir. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Kahire, Nil Nehri'nin Rosetta ve Damietta şubelerine ayrıldığı Nil deltasına açılan kapıdır. Dünyanın 7 harikasından biri olan Keops Primitleri Kahire’de bulunmaktadır. Geçmişten günümüze çok farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Piramitler, Mısır Müzesi, Ortodoks Klisesi ve daha bir çok antik dünyanın kapılarını aralamaktadır.

Aswan – Nil Nehri kıyısında bulunan; yaklaşık 270.000 kişinin yaşadığı Mısır’ın en çok turist çeken şehirlerinden biridir. Yeb antik kentinin kalıntıları olan Fil adası ile karşı karşıyadır. Eski zamanlarda Aswan, firavun Mısırının güney sınırı idi. Yerel taş ocakları ile ünlü olup;  birçok eski Mısır anıtına granit sağlamaktadır. Aswan tarih boyu; Romalılar, Türkler ve İngilizler için bir sınır garnizon görevi yapmıştır. Aynı zamanda Tanrıların ve Tapınakların şehri olarak da bilinmektedir.

Luksor – Mısır'ın güneyinde, Nil Nehri'nin doğu kıyısında bulunur. MÖ 16. - 11. yüzyıllarda firavunların başkenti olan antik Thebes'in bulunduğu yerdedir. Bugünün şehri, hayatta kalan 2 büyük eseri çevreliyor: zarif Luksor Tapınağı ve kuzeyindeki Karnak Tapınağı ( Krallar ve Kraliçeler Vadisi). Her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Dünyanın en sıcak şehirlerinden biri olan Luksor’da gündüz ve gece sıcaklıkları arasında büyük farklar olmaktadır. Bu sebeple seyahate en uygun zaman; Ekim ve Nisan ayları arasında önerilmektedir.

Edfu – Ayrıca modern Fransızca’da; Idfu ya da Edfou olarak da telaffuz edilir ve antik çağda Behdet olarak da bilinir. Nil Nehri'nin batı kıyısında, Esna ile Aswan arasındaki yaklaşık 60.000 nüfusa sahip bir şehirdir. Edfu, Ptolemaic Horus Tapınağı ve eski bir yerleşim yeri olan Tell Edfu'dur. Edfu'nun yaklaşık 5 km güneyinde antik piramit kalıntıları bulunmaktadır. Turistik Nil Nehri hattının en önemli şehirlerinden biridir.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Tarih, gizem, sanat ve fotoğraf tutkunları, yediden yetmişe herkesin seyahat edebileceği, manzaraları ile herlkesi gizemin derinliklerine çekmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Nil Nehri Afrika'nın en uzun nehridir ve yaklaşık Tahiti ve San Francisco arasında uçma mesafesi kadardır.
  • Nil Nehri'nin su baskınları o kadar düzenli bir yıllık olaydı ki eski Mısırlılar bunu inanılmaz derecede hassas bir takvim oluşturmak için kullandılar.
  • Nil Nehri muazzam bir vahşi yaşama ev sahipliği yapar. Suaygırları, siyah gergedanlar, Nil Timsahı, amfibiler, sürüngenler, yılanlar, kuşlar ve bazı beklenmedik hayvanlar nehirde yaşarlar.
  • Nil Nehri, ekvatorun güneyinden başlayıp yine ekvatorun kuzeyinde biten dünyadaki tek önemli nehirdir.

250