Menu
Your Cart

Mississippi Nehri

Mississippi Nehri

Mississippi Nehri

GENEL BAKIŞ

Kuzey Amerika'nın en uzun nehri olan Mississippi Nehri, ana kolları ile yaklaşık 3.1 milyon km2 lik bir alana sahiptir, ve 7200 km uzunluğundadır. Mississippi Nehrinin %98’den uzun bir kısmı Amerika Birleşik Devletleri'nde akmaktadır. Minnesota'daki Itasca Gölü'nde yükselir, kıtasal iç kısım boyunca güneye doğru akar. Ana kolları; Missouri Nehri (batı) ve Ohio Nehri (doğu), Meksika Körfezi, New Orleans'ın güneydoğusundaki geniş bir delta boyunca toplam 3,766 km uzaklıktadır. Kolları ile Mississippi, 31 ABD eyaletinin tamamını ve Kanada'daki iki eyaleti dolaşır. Kollarının uzunluğu ve suladığı alan sebebi ile dünyanın en büyük nehir sistemidir. Günümüzde buharlı botlarla eşsiz seyahat imkanları da sunmaktadır. 

KISA BİLGİLER

Ülke : ABD

Kaynağı & doğduğu yer: Itasca Gölü

Döküldüğü yer : Meksika Körfezi

Uzunluğu : 7.200 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Mississippi Nehri üç bölüme ayrılmaktadır; Missouri Nehri ile birleşmeye kadar olan kısım Üst Mississippi, Missouri'den Ohio Nehri'ne inen Orta Mississippi; ve Ohio'dan Meksika Körfezi'ne akan Aşağı Mississippi’dir. Amerika Birleşik devletlerinin en uzun nehridir. Nehrin %98den daha uzun bir kısmı ABD sınırları içerisinde olup, %2’ya yakın bir kısmı ise Kanadanın 2 eyaletinden geçmektedir.

TARİHÇE

Mississippi Nehri havzası alanını ilk önce Kızılderili halkları; avlanmak ve bitki yetiştirmek için kullanmışlarıdır. Ayçiçeği, kaz ayağı, yerli kabak ve benzer bitkilerin erken ekiminin kanıtı MÖ 4 binli yıllara dayanmaktadır. Barınak inşaatı, seramik, dokuma ve diğer uygulamalara dair artan kanıtlarla, şimdi Woodland dönemi olarak adlandırılan dönemde MÖ 1000'den sonra yaşam tarzı yavaş yavaş yerleşmiştir.

8 Mayıs 1541'de İspanyol kaşif Hernando de Soto, Mississippi bölgesinde Rio del Espiritu Santo ("Kutsal Ruh Nehri") olarak adlandırdığı Mississippi Nehri'ne ulaşan ilk kayıtlı Avrupalıdır. İspanyolcada nehre bu sebeple Rio Mississippi denmektedir.

Fransız kaşifler Louis Jolliet ve Jacques Marquette, 17. yüzyılda Mississippi'yi keşfetmeye başladı. Marquette, 1673'te Ne Tongo (Sioux dilinde "Büyük nehir") adını veren bir Sioux Indian ile birlikte seyahat etti. Marquette, Immaculate Conception Nehri olarak adlandırılmasını önerdi.

Louis Jolliet 17. yüzyılda Mississippi Vadisi'ni keşfettiğinde, yerliler onu Illinois Nehri üzerinden Kanada'ya dönmenin daha hızlı bir yoluna yönlendirdi. Chicago Portage'ı bulduğunda, "sadece yarım lig" kanalının (3 kilometreden daha az) Mississippi'ye ve Büyük Göllere katılacağını belirtti. 1848'de Büyük Göller ve Mississippi Vadisi sularını ayıran kıtasal bölünme, Chicago Nehri üzerinden Illinois ve Michigan kanalı tarafından ihlal edildi. Bu hem gelişmeyi hızlandırdı hem de Mississippi Vadisi ve Büyük Göllerin ekolojisini sonsuza dek değiştirdi.

Ohio Nehri'nden New Orleans'a Aşağı Mississippi'nin tamamını seyahat eden ilk vapur Aralık 1811'de New Orleans oldu. Vapur taşımacılığı, hem yolcular hem de yük taşımacılığı açısından 20. yüzyılın ilk 10 yılının sonuna kadar uygun bir endüstri olarak kaldı. Buharlı tekne şirketleri arasında, 1859'dan 1898'e kadar St. Louis ve New Orleans arasında lüks bir vapur filosu işleten ünlü “Anchor Lines” vardı.

1682'de René-Robert Cavelier, Sieur de La Salle ve Henri de Tonti, Fransa için Mississippi Nehri Vadisi'ni talep etti ve Jean-Baptiste Colbert'ten sonra Colbert Nehri'ni ve Kral Louis XIV için La Louisiane bölgesini çağırdı. 2 Mart 1699'da Pierre Le Moyne d'Iberville, La Salle'nin ölümünden sonra Mississippi'nin girişini yeniden keşfetti. Fransızlar geçidi kontrol etmek için küçük La Balise kalesini inşa ettiler.

1800’lerin sonunda; İtalyan kaşif Giacomo Beltrami, Minnesota'daki Fort St. Anthony'ye giden ilk vapur olan Virginia'daki yolculuğu hakkında yazdı. Yolculuğuna, bir zamanlar Mississippi'de bir yolculuk olan bir mesire olarak atıfta bulundu.

1918-1919 "Büyük Donma", Memphis, Tennessee'nin kuzeyindeki nehir trafiğini engelledi ve güney Illinois'den kömür taşımasını engelledi. Bu, Ocak ve Şubat aylarında kıtlıklara, yüksek fiyatlara ve kömür bulmakta zorlanmalara neden oldu.

1927 ilkbaharında, nehir 1927 Büyük Mississippi Tufanı sırasında 145 yerde bankalarından ayrıldı ve 70.000 km2 derinliğe kadar 27.000 metrekarelik su içeriyordu.

1962 ve 1963 yıllarında, endüstriyel kazalar Mississippi ve Minnesota nehirlerine 3.5 milyon galon soya yağı döktü. Petrol, St. Paul'den Pepin Gölü'ne kadar Mississippi Nehri'ni kapladı, ekolojik bir felaket ve su kirliliğini kontrol etme talebi yarattı.

20 Ekim 1976'da otomobil feribotu MV George Prince, Louisiana'daki Destrehan'dan Louisiana'daki Luling'e geçmeye çalışırken yukarı doğru seyahat eden bir gemi tarafından vuruldu. Yetmiş sekiz yolcu ve mürettebat öldü; kazadan sadece 18 kişi kurtuldu.

1988'de, Mississippi'nin su seviyesi Memphis göstergesinde sıfırın 3.0 m altına düştü. Ahşap gövdeli su teknelerinin kalıntıları, Arkansas'ın Batı Memphis kentindeki Mississippi Nehri'nin dibinde 4,5 dönümlük bir alana maruz kaldı. Arkansas Eyaleti, Arkansas Arkeoloji Araştırması ve Arkansas Arkeoloji Topluluğu iki aylık veri kurtarma çabasıyla sonuçlandı.

1993'teki Büyük Tufan yaşandı. Mississippi'yi, Illinois ve Ohio Nehri ile birleşmesinin üzerinde etkileyen bir başka önemli sel idi.

Mississippi'nin iki kısmı 1997'de Amerikan Miras Nehirleri olarak belirlenmiştir.

2002 yılında, Sloven uzun mesafe yüzücü Martin Strel, 68 gün boyunca Minnesota'dan Louisiana'ya kadar tüm nehir boyunca yüzmüştü.

ÖNE ÇIKANLAR

New Orleans – Meksika Körfezi yakınlarında, Mississippi Nehri üzerinde bir Louisiana şehridir. "Big Easy" lakaplı, gece hayatı, canlı canlı müzik sahnesi ve Fransız, Afrika ve Amerikan kültürlerinin tarihini yansıtan baharatlı, tekil mutfağı ile bilinir. Festival ruhunu somutlaştıran görkemli kostümlü geçit törenleri ve sokak partileri ile ünlü kış sonu karnavalı Mardi Gras ile tanınan şehirdir.

Memphis – Güneybatı Tennessee'deki Mississippi Nehri üzerinde; blues ve rock 'n' roll'ın etkileri ile ünlü bir şehirdir. Elvis Presley, B.B. King ve Johnny Cash efsanevi “Sun Studio”'da albüm kaydetmişir ve Presley’in Graceland konağı popüler bir cazibe merkezidir. Diğer görülecek yerler arasında Rock 'n' Soul Müzesi, Blues Onur Listesi ve Stax Amerikan Soul Müziği Müzesi bulunmaktadır.

Vicksburg – Batı Mississippi'de bir şehirdir. Önemli bir İç savaşın yeri olarak bilinir. Vicksburg Kuşatması, Vicksburg Ulusal Mezarlığı'nı ve restore edilmiş USS Cairo silah gemisini kapsayan geniş Vicksburg Ulusal Askeri Parkı ziyaret edilemsi gereken önemli yerlerdendir. Simgesel yapı Old Court House'da İç Savaş eserleri sergileyen bir müze bulunmaktadır. Aşağı Mississippi Nehri Müzesi'nde bir akvaryum ve interaktif sergiler bulunmaktadır.

Natchez – Mississippi kıyısının en güzel şehirlerinden biridir. Mississippi Nehri üzerinde, bitmemiş, sekizgen Longwood ve Natchez Ulusal Tarih Parkı'nın bir parçası olan Melrose arazisi gibi antebellum konakları ile bilinir. Bir zamanlar bir ticaret rotası olan Natchez Trace Parkway şimdi bir eğlence merkezidir. Güneyde Natchez Yerlilerinin Büyük Köyü, yeniden inşa edilmiş bir Natchez evine ve üç tören höyüğüne ev sahipliği yapmaktadır.

Baton Rouge – Mississippi Nehri üzerinde ve Louisiana'nın başkentidir. Görülecek yerler arasında şu anda bir müze olan kale benzeri Eski Louisiana Eyaleti Meclis Binası ve Fransız Creole evi ile Manolya Höyüğü Plantasyonu bulunmaktadır. LSU Kırsal Yaşam Müzesi, 18. ve 19. yüzyıl yaşamını gösteren yenilenmiş binaların bir kompleksidir.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Jazz Müzik, kültür, tarih, doğa ve fotoğraf tutkunları, özellikle ileri seviye gezginlerin tercih edebileceği eşsiz bir destinasyondur.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • James Hardy, dünyadaki ilk insan akciğer naklini 1963 yılında Mississippi Üniversitesi Tıp Merkezi'nde gerçekleştirdi.
  • Mississippi yasalarına göre, 18 yaşın üzerindeki bir kadını “vaat edilen veya taklit edilen evlilikle” baştan çıkarmak yasadışıdır. Birisi böyle bir suçtan suçlu bulunursa, beş yıla kadar hapis cezası alabilir.
  • Mississippi; Jim Henson, Elvis Presley, Oprah Winfrey, William Faulkner, Tennessee Williams, B.B. King ve Jimmy Buffett gibi birçok ünlü insana ev sahipliği yapıyordu.
  • İddialara göre Dünyanın en büyük kaktüs ekimi Edwards, Mississippi'dedir.
  • National Geographic dergisi Mississippi, Corinth'te basılmıştır.
  • Ülkenin en büyük İncil restorasyon şirketi “Norris Bookbinding” Mississippi, Greenwood'da bulunmaktadır.
  • Amerika'nın en eski kitabı olduğu söylenen el yazması eski bir İncil Ole Miss'de bulunmaktadır.
  • Mississippi Kadınlar Üniversitesi (1884'te kuruldu) ABD'deki ilk devlet kadın koleji idi.
  • Mississippi'de yaşayan ve 1834'te efendileri tarafından serbest bırakılan bir grup köle Afrika'ya dönmüş ve bugünkü Liberya devletini kurmuşlardır.

250