Menu
Your Cart

Douro Nehri

Douro Nehri

Douro Nehri

GENEL BAKIŞ

Kuzey orta İspanya ve Portekiz genelinde Soria Eyaletindeki “Duruelo de la Sierra” yakınındaki kaynağından Porto'daki çıkışına doğru akan İber Yarımadası'nın 3. En büyük nehridir. İspanya'daki Sierra de Urbión'da yükselen nehir, Numantian Platosu'nu belirgin bir virajla geçer, ardından İspanya ve kuzey Portekiz boyunca 896 km boyunca batıya Foz do Douro'daki Atlantik Okyanusu'na dökülür.

KISA BİLGİLER

Ülke : İspanya & Portekiz

Kaynağı & doğduğu yer: Sierra

Döküldüğü yer : Atlantik Okyanusu

Uzunluğu : 896 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

İber Yarımadası'nın 3. En büyük Nehri olan Douro; İspanyol bölümünde, Douro büyük Kastilya mesetasını geçer, Kastilya ve Leon'un özerk topluluğunun beş ilinde dolaşır: Soria, Burgos, Valladolid, Zamora ve Salamanca. Bu bölgede, Douro'nun birkaç kolu vardır. En önemlisi Valladolid'den geçen Pisuerga ve Zamora'dan geçen Esla'dır. Özellikle Aranda de Duero'nun, üzüm bağları olan yerler yarı kurak ovalardır. Koyun yetiştiriciliği de bölgede hala önem taşımaktadır. 112 kilometre boyunca, nehir dar kanyonların bulunduğu bir bölgede İspanya ve Portekiz arasındaki ulusal sınır hattının bir parçasını oluşturur. Douro, Agueda Nehri ile birleştikten hemen sonra Portekiz topraklarına tamamen girer; Portekiz'e girdiğinde, büyük nüfus merkezleri nehir boyunca daha az sıklıkta görülür.

TARİHÇE

Latince adı Durius’tur. Roma döneminden önce bölgede yaşayan Kelt kabilelerinin kullandığı isme bakılacak olursa bu da Kelt kökenli Dubro’dur. Roma döneminde, nehir bir tanrı Durius olarak kişiselleştirilmişti. Douro ismi aynı zamanda Portekizce “Altın” kelimesi anlamına da gelmektedir. Portekiz'de Douro Vadisi'nin üzüm bağlarına adanmış bir bölgesi olan Douro vinhateiro (şarapçılık), UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir. Geleneksel olarak şarap, Porto nehrinin hemen karşısındaki Vila Nova de Gaia'daki mahzenlerde varillerde depolanmak için rabelos adı verilen düz dipli teknelerde aşağı doğru çekilir. 

1960'larda ve 1970'lerde nehir boyunca kilitli barajlar inşa edildi ve İspanya'nın üst bölgelerinden ve sınır boyunca nehir trafiğine izin verildi. Günümüzde Şarablar, tanker kamyonlarında Vila Nova de Gaia'ya taşınmaktadır.

1998 yılında Portekiz ve İspanya, sınır ötesi nehirlerin Douro, Tagus ve Guadiana'yı da kapsayacak şekilde paylaşılması üzerine bir anlaşma olan Albufeira Sözleşmesi'ni imzaladı. Konvansiyon, 1927'de imzalanan ve 1964 ve 1968'de kolları kapsayacak şekilde genişletilen Douro ile ilgili orijinal anlaşmanın yerini aldı.

ÖNE ÇIKANLAR

Porto – Kuzey Portekiz'deki Douro Nehri boyunca bulunan Porto, en eski Avrupa merkezlerinden biridir ve merkezi 1996 yılında UNESCO tarafından "Oporto'nun Tarihi Merkezi, Luiz 1. Köprüsü ve Serra do Pilar Manastırı" olarak ilan edildi. Görkemli köprüleri ve şarabı üretimi ile tanınan bir sahil kentidir. Ribeira (nehir kenarı) bölgesinde dar Arnavut kaldırımlı sokaklar, tarihi yapıları ve kafeleri görülmeye değerdir.  Sao Francisco Kilisesi, süslü yaldızlı oymaları olan lüks barok iç mekanı ile bilinir.  Tarihi bölge aynı zamanda Portekiz Ulusal Anıtıdır. Kentsel alanının batı kısmı Atlantik Okyanusu'nun kıyı şeridine uzanır. Yerleşimi, Roma İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Latince harf çevirisi ve sözlü evrimine dayanarak Portekiz isminin kökeni olarak anılmaktadır. Portekizce'de şehrin adı "Oporto" olararak da geçer. Aynı zamanda Porto liman anlamına da gelmektedir.

Pinhao – Douro ve Pinhao nehirlerinin birleştiği yerde, Peso da Regua'nın sadece 22 km yukarısında yer alan şirin Pinhao kenti, Portekiz'in meşhur Port şarapçılık bölgesinin tam kalbinde yer almaktadır. Toprağın ve iklim koşullarının üzüm yetiştirmek için mükemmel olduğu düşünülen bir yer olmasının yanı sıra, çok hoş nehir kenarı konumu, özellikle Portekiz'in giderek artan popüler yiyecek ve şarap sevenler için eşsiz bir rotadır.

Régua – Kasabanın adının, bir zamanlar burada duran bir Roma evinin adından kaynaklandığı düşünülmektedir - "Villa Reguela". Bununla birlikte, şarap üreticiliği ile büyük gelişimi 1756'dan sonra, dünyanın ilk ayrılmış bölgesini kuran Real Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro'nun (Alto Douro Bölgesi'nden Asma Yetiştiricilerinin Kraliyet Şirketi) yaratılmasıyla başlamıştır. Douro Nehri'nin kıyısında yer alan Peso da Régua, Port şarabının üretimi ve satışında temel bir rol oynamıştır, çünkü buradan variller “barcos rabelos” olarak bilinen özel varillerde Vila Nova de Gaia'ya taşınmıştır.

Aranda de Duero – Aranda de Duero, Burgos ilinin güneyinde, Castile ve León, İspanya'da Ribera del Duero comarca'nın başkenti olan bir kasabadır. Yaklaşık 33.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Aranda de Duero, Ribera del Duero şarap bölgesinin başkentidir. Kasaba, şehir merkezinin sokaklarının altında birbirine bağlanan şarap mahzenleri ile ünlüdür.

Valladolid – İspanya'nın kuzeybatısında bir şehirdir. 1400'lü yıllardan kalma San Pablo Plaza'daki İspanyol Gotik San Pablo Kilisesi gibi ortaçağ dini mekanları ile bilinir. 1600'lerin başında İspanyol krallarının evi olan Kraliyet Sarayı bulunmaktadır. Ulusal Heykel Müzesi Gotik bir binada yer almaktadır. Christopher Columbus Müzesi, 1506'da Valladolid'de ölen İtalyan kaşifin hayatını anlatmaktadır.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Şarap, gurme lezzetler, kültür, tarih, doğa ve fotoğraf tutkunları, özellikle ileri seviye gezginlerin tercih edebileceği eşsiz bir destinasyondur.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Kuzey Portekiz'deki Douro vadisi, üzüm yetiştirmek için mükemmel iklim ve toprağa yüzyıllar öncesine dayanan şarap üreten bir kültüre sahiptir. Douro şarap bölgesi yamaçlarının dalgalı eğrileri, mevsimlere göre değişen ve 2001'de UNESCO Dünya Mirası statüsü kazandıran çok özel ve güzel bir manzara yaratıyor.
  • Douro Vadisi dünya üzerinde, yiyecek, şarap, manzara, kültür ve tarih açısından en zengin vadilerinden biridir. 

250