Menu
Your Cart

Main Nehri

Main Nehri

Main Nehri

GENEL BAKIŞ

Main Nehri toprakları, Alman tarihinin ve kültürünün özetidir. Ortaçağ köyleri, şirin evler ve antik kaleler bu huzurlu nehirin kıyılarını süslemektedir. Main Nehri, Kırmızı Main ve Beyaz Main Nehrinin Ren nehri ile Mainz şehrinde birleşmesinden oluşmaktadır. Modern bir mühendislik harikası olan Main-Tuna Kanalı, Bamberg'den Regensburg'a 170 km uzunluğunda, toplam 16 kilit ile birlikte Kuzey Denizi'nden Karadeniz'e nehir gemisi ile seyahat etmeyi sağlamaktadır.

KISA BİLGİLER

  • Ülke: Almanya
  • Kaynağı & doğduğu yer: Üst Franconia
  • Döküldüğü yer: Ren Nehri
  • Uzunluğu: 530 km
COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Main Nehri, Almanya’nın Kulmbach ilçesinden Kırmızı Main ve Beyaz Main’in birleşmesiyle yükselir. Üst ve orta bölümünde Almanya’nın dağlık bölgelerinden devam edip, alt bölümünde Romantik Ren Nehri ile buluşur. Bavaria, Baden-Württemberg ve Hesse geçtiği şehirlerdendir.
Main Nehri’nin ana kolları Regnitz, Fränkische Saale, Tauber ve Nidda’dır. Main Nehri ,1992 yılından beri Ren-Main-Tuna yolu ile Tuna Nehri’ne bağlanmaktadır.

TARİHÇE

Main Nehri, bölgesinin altın çağlarına yetişmemesine rağmen M.Ö 1000 yılına kadar olan Kelt mimarisinin kalıntılarını kıyı boyunca görmek mümkündür. Roma imparatorluğu döneminde Main nehri boyunca yerleşimler gelişme göstermiştir. Mainz (M.Ö.13) kurulan şehirlerden biri olup daha sonra nehir kıyıları boyunca bir cok şehir kurulmuştur (M.S.1). Zaman geçtikçe, Main Nehri’nin statüsü büyüyen Roma imparatorluğu için ticaret yolu olarak yükselecektir. Charlemagne Main nehrinde kanal yapımına yaptığı yatırımlar ve Würzburg Katedrali ile izini bırakmıştır.
Main Nehri, bugüne kadar kullanılan buluşlar ve politik ilerlemeler için önemli bir bölge olmuştur ve zamanında eşsiz olan Frankfurt Ticaret Fuarı ilk olarak 1150 tarihinde bu bölgede adı geçmiştir.1436 yılında Johannes Gutenberg matbaayı yine bu bölgede icaat etmiştir. Alman demokrasisinin kral ve imparatorlarının 855 den 1792 ye kadar seçimleri yine bu bölgede olmuştur.
2.Dünya Savaşı sırasında,özellikle Main Nehri boyunca şehirler ağır hasar görmüştür. 16 Mart 1945'te, Würzburg şehrinin yaklaşık %90'ı, bir İngiliz hava saldırısı ile 17 dakika içinde 225 Lancaster bombardıman uçakları tarafından yok edildi. Frankfurt'un geniş Ortaçağ şehir merkezi tamamen harap olmuştur ve Mainz binalarının %80’nini kaybetmiştir. Bamberg şehri, yakındaki bir topçu Fabrikası nedeniyle II. Dünya Savaşında bombalamalar tarafından tahrip edilmeyen Almanya'daki birkaç şehirden biridir.
Ren & Tuna Kanalı
Tuna ve Ren havzalarını kanalla bağlama projeleri uzun bir tarihe sahiptir. 793'te Charlemagne, Fossa Carolina adlı bir kanalın inşasını emretmiştir. Bu dar, hantal kanal, İkinci Dünya Savaşı sırasında uğradığı hasar nedeniyle 1950'de yarıda bırakılmıştır. 1900'lerin başında, Ren ve Tuna Nehirlerinde ticari navigasyonu birbirine bağlamanın bir yolunu aranmaya başlanmıştır. Birkaç tasarı ortaya çıkmıştır, ancak iki büyük Dünya Savaşı bu planları sekteye uğratmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kanal üzerinde çalışma başlanmıştır. Main kanalı, 1962 yılına gelindiğinde Bamberg a kadar yukarı genişletildi. Nürnberg ve Kelheim arasında inşa edilecek son bölüm, özellikle Altmühl Vadisi boyunca 33 km’lik bölüm nedeniyle 1970'lerde ve 1980'lerde, politik olarak tartışmalı hale geldi. 25 Eylül 1992'de, yüzyıllar süren komplo, planlama ve siyasi manevralardan sonra, Ren & Main & Tuna Kanalı tamamlandı.

ÖNE ÇIKANLAR

Main & Tuna Kanalı, ilginç kilitler ve büyüleyici köylerden geçmektedir. Nuremberg, kanal boyunca kıyı şehirlerinden biridir. Gezginler burada geleneksel zencefilli tatları, lezzetli sosis ve el yapımı oyuncaklar ile, şehrin yumuşak tarafını yaşayabilirler.
Kanalı geçtikten sonra, Main nehri üzerindeki ilk durağımız  Ortaçağ  şehri Bamberg. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü tarafından Dünya Mirası olarak seçilen nefes kesen bir kasabadır. Şehrin büyük Katedrali, Regnitz Nehri'ne bakan Eski Belediye Binası, büyüleyici evler ve 18. yüzyıldan kalma konaklarla kaplı serpantin sokaklarını keşfedin.
"Romantik yolun incisi" olarak bilinen Würzburg, üzüm bağları ile kaplı eğimli tepelerle çevrilidir. Muhteşem Piskoposun evi Barok mimarisinin klasik bir örneğidir. Napolyon tarafından "Avrupa'nın en güzel papaz evi" olarak adlandırılmıştır.
Zevkli yarı ahşap evleri, dolambaçlı sokakları ile Wertheim görülmesi gereken yerlendendir. Bu şehirde cam üfleyiciler uzun bir geleneğe sahiptir. Özellikle kış aylarında, tüm dünyada Noel ağaçlarına asılan süslemeleri üretirler.
Miltenberg, nehir trafiğinden gelir elde eden tablo gibi bir Bavyera köyüdür. Kültürel zenginliği, Ortaçağ ve Rönesans evleri, Gotik ticaret merkezinin ihtişamı görülmeye değerdir.
Frankfurt şehri, asırlık tarihi mekanlara bakan modern silüeti ile, tezat bir çalışmadır. Kaiserdom ve Paulskirche keyfini çıkarıp, daha sonra yerel biraların tadını çıkarmak için “beer garden”ları ziyaret edebilirsiniz.
Mainz şehri, Ren ve Main Nehirlerinin birleştiği yerde parıldamaktadır. Eski Şehir birçok ilginç dükkana, kafelere ve restoranlara ev sahipliği yapmaktadır. Schillerplatz Çeşmesi, her yıl burada düzenlenen ünlü karnaval sahneleri ile dekore edilmiştir. Modern baskının babası Johannes Gutenberg burada doğdu, bu yüzden Mainz ziyareti kalıcı bir izlenim bırakmaktadır.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Main Nehrinden yapılacak bir yolculuk, Orta Avrupanın keşifi için, büyüleyici bir bölümdür. Kırsal kaleleri, benekli yamaçları ve şirin Bavyera köyleri, doğa severleri, tarih severleri ve romantiklerin kalbini yakalayacaktır.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?
  • Frankfurt ismi; Main nehirde furt adı verilen eski bir geçit (ford) olan Franconian yerleşimiydi. Yani Frankfurt tam anlamıyla " Franks ford" anlamına gelmektedir.
  • 1960'dan 1992'ye kadar Ren & Main & Tuna Kanalının inşasına yaklaşık 2,3 milyar Avro (2,75 milyar dolar) yatırım yapıldı. Bunun neredeyse %20'si çevre koruma projeleri için gitti.
  • Peter Henlein, 16. yüzyılın başında Nürnberg yumurta denilen saatleri yaptı. Bu isim yanlış çeviri olarak ortaya çıktı. Bay Henlein, Fransız yazar Rabelais'e küçük saatlerden (ueurlin) bahsetti ve çevirmen bunu eierlein-küçük yumutalar olarak yanlış anladı.
  • Nürnberg astronomik mucitlere bir yuva oldu. Bunlar arasında en dikkat çekici olan, navigator ve coğrafyacı Martin Behaim’dı.
  • Kozmopolit Frankfurt'ta yaşayan her üç kişiden yaklaşık biri bir Alman pasaportu taşımaz.

250