Menu
Your Cart

Garonne Nehri

Garonne Nehri

Garonne Nehri

GENEL BAKIŞ

Garonne Nehri; Pirenelerden yükselir ve Aquitaine havzasının büyük bir bölümünü boşaltır. Gelgit nehri olarak ve aynı zamanda iki kısa bölümde gezilebilir. Toulouse'daki bölüm 5 km uzunluğundadır ve bir kilit içerir. İkinci bölüm, Saint-Leger'deki Baise’dan, 4.7 km uzaklıkta Nicole'deki Lot çıkış kanalı ile kavşağa kadar uzanır. Fransa'nın güneybatısında ve İspanya'nın kuzeyinde bulunan nehir 602 km uzunluğundadır. İspanyol Pireneler’inden doğar ve Fransız Bordo limanındaki Gironde Haliçine akar.

KISA BİLGİLER

Ülke : Fransa & İspanya

Kaynağı & doğduğu yer: Pirene

Döküldüğü yer : Gironde

Uzunluğu : 602 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Deniz seviyesinden 1.862 metre yükseklikte bulunan ve 602 km uzunluğunda olan Garonne Nehri İspanyol Pireneler’inden doğar ve Fransız Bordo limanındaki Gironde Haliçine akar. Güney Fransa'daki Atlantik'ten Akdeniz'e uzanan ana su yolu güzergahının bir parçasını oluşturur. Bordo'daki Pont de Pierre'de nehir bir deniz suyolu haline gelir. Bec d’Ambès'de Dordogne doğru girer, nehir önemli ölçüde genişler ve adını Gironde olarak değiştirir. Castets-en-Dorthe ile Bordo arasındaki mesafe 54km, Bec d’Ambès 25 km daha aşağıda ve Bec d’Ambès'den denize kadar Gironde uzunluğu 71km’dir. Gelgit akışında gezinmek istisnai bir zorluk oluşturmaz, ancak dikkatli olunması gerekir. Ayrıca, Bordo'dan 40 km yukarı akış mesafesine kadar düşük akış dönemlerinde bazen bir delik (maskara) oluştuğuna dikkat edilmelidir.

TARİHÇE

Orta Çağ'da nehir Toulouse'un yukarısına uzanıyordu, ancak nehir asla kanalize edilmedi. Kanal Garonne'e su sağlamak için Le Bazacle tesisinde bulunan bent yükseltildikten sonra Toulouse üzerinden sadece kısa bir uzunluk gezilebilir oldu. Şimdi ara ara gelgit nehri ile etkili bir şekilde bu problem sınırlandırılmıştır.

ÖNE ÇIKANLAR

Bordo – Fransa’nın ünlü şarap üretim bölgesinin merkezi Bordo (Bordeaux), güneybatı Fransa'daki Garonne Nehri üzerinde bir liman kentidir. Gotik Cathédrale Saint-André, 18. - 19. yüzyıl konakları ve Musée des Beaux-Arts de Bordeaux gibi önemli sanat müzeleri ile bilinir. Halka açık bahçeler kıvrımlı nehir boyunca sıralanmıştır. Üç Güzel çeşmenin üzerinde yer alan büyük Place de la Bourse, Miroir d’Eau yansıtıcı havuza bakmaktadır. Önemli bir şarap üretim ve şarap üretim bölgesinin merkezinde yer alan Bordo, önemli bir güç merkezi olmayı sürdürmekte ve dünya şarap endüstrisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Dünyanın ana şarap fuarı Vinexpo'ya ev sahipliği yapmaktadır ve şarap ekonomisi her yıl 14,5 milyar avro almaktadır. Bordo şarabı 8. yüzyıldan beri bölgede üretilmektedir. Şehrin tarihi kısmı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 18. yüzyılın "seçkin kentsel ve mimari topluluğu" olarak yer almaktadır. Paris'ten sonra Bordo, Fransa'daki herhangi bir şehrin en fazla korunmuş tarihi binasına sahiptir.

Toulouse – Fransa’nın güney Occitanie bölgesinin başkentidir.  Garonne Nehri tarafından ikiye bölünür ve İspanyol sınırının yakınında bulunur. Pek çok binasında kullanılan pişmiş toprak tuğlalar nedeniyle La Ville Rose ("Pembe Şehir") olarak bilinir. 17. yüzyıldan kalma Canal du Midi, Garonne'yi Akdeniz'e bağlar ve tekne, bisiklet veya yürüyerek kolayca gezilebilir.

Blaye – Fransa'nın güneybatısındaki Nouvelle-Aquitaine'deki Gironde departmanında bir komündür. Yüzyıllar boyunca Blaye, kuzeyden gelip Bordo ya da daha güneyine, İspanya ve Portekiz'e gidenler için özellikle uygun bir geçiş noktasıydı. Antik çağlardan beri güçlendirilmiş, Garonne nehri kıyısında bulunan son derece stratejik bir konuma sahiptir. Şarapları ve Blaye kalesi ile ünlüdür. Özelikle kırmızı şarapları dünya üzerinde ün salmıştır.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Şarap, gurme lezzetler, kültür, tarih, müzik, eğlence ve fotoğraf tutkunları, tüm seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Garonne Nehri kıyısında bulunan 1229 yılında kurulan Toulouse Üniversitesi Avrupa'nın en eski üniversitelerinden biridir ve 103.000'den fazla öğrencisi ile Paris, Lyon ve Lille üniversitelerinden sonra Fransa'nın dördüncü büyük üniversite kampüsüne sahiptir…
  • Ortaçağ Saint-Macaire köyü yakınlarında, Langon'a yakın, genellikle doğal bir gelgit meydana gelir. Düşük gelgitte, gelgitlerin en güçlü olduğu mevsimlerde, maskara olarak bilinen 3 metreye kadar büyük dalgalar oluşur.
  • Garonne nehrinin dalgaları sörf yapmak için elverişli dalgalara sahiptir.

250