Menu
Your Cart

Guadalquivir Nehri

Guadalquivir Nehri

Guadalquivir Nehri

GENEL BAKIŞ

Guadalquivir Nehri, İspanyolcada “Rio Guadalquivir”, Arapçada Wadi Al-Kabir” yani “Büyük Nehir” anlamına gelmektedir. Güney İspanya'nın en büyük su yoludur. Jaen eyaletinin dağlarında yükselen bölge, Cadd Körfezi'ndeki Sanlucar de Barrameda'daki Atlantik Okyanusu'na dökülerek, 657 km boyunca batıya doğru akmaktadır. İber Yarımadası'ndaki en uzun 5. nehirdir.

KISA BİLGİLER

Ülke : İspanya

Kaynağı & doğduğu yer: Canada de las Fuentes

Döküldüğü yer : Atlantik Okyanusu

Uzunluğu : 657 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

İber Yarımadası'ndaki en uzun 5. Nehir olan Guadalquivir; güney Jaen eyaletinde, Akdeniz'i çevreleyen Sierra Nevada'nın kuzeyinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.600 metre yükselir. Daha sonra dar bir vadiden geçerek yaklaşık 48 km boyunca kuzeye doğru akar. El Tranco de Beas rezervuarından çıktıktan sonra, parkurunun geri kalanı için batı ve güneybatı trendini takip eder. Andujar ve Montoro şehirleri arasında, nehri genişleyen bir ova keser. Cordoba şehrini geçtikten sonr, Sevilla'ya ulaşmadan önce Posadas ve Lora del Rio'nun verimli bölgelerini sular. Oradan nehir yavaş yavaş bir kıyı ovasında dolaşarak, Cadiz Körfezi'nin doğu ucundaki ağzına ulaşmadan önce İspanya'nın en büyüğü olan Las Marismas bataklıklarını geçerek devam eder. Çevredeki dağlar büyük ölçüde çam ve meşe ormanları ile kaplıdır, ancak toplam yüzeyin üçte birinden fazlası zeytinliklerdir. Ayrıca, tahıllar (buğday ve arpa) ve bağcılık bölge tarımını desteklemektedir. Dağlarda yaban domuzu, keçi, alageyik, güderi, keklik ve diğer birçok hayvan bulunur, bu da bölgeyi büyük Avrupa avcılık bölgelerinden biri haline getirir. Guadalquivir, rezervuarları ve yaklaşık 800 kolu boyunca özellikle alabalıkları bünyesinde bulundurur. Ana kolu Genil Nehri, Sierra Nevada'dan kaynaklanır ve Palma del Río'daki Guadalquivir Nehri'ne akar.

TARİHÇE

Roma öncesi dönemlerden, Endülüs döneminin başlangıcına kadar, Phonecians nehre "Betis" adını vermişlerdi. Moors daha sonra şu anki adı olan "Guadalquivir" in türetildiği "Büyük Nehir" anlamına gelen "Wad al-Kabir" nehrini yeniden adlandırdı.

Guadalquivir Nehri, Keşif Çağı boyunca tarihte önemli bir rol oynamıştır. Keşiflerden Yeni Dünya'ya getirilen zenginlik ve altın, Sevilla'nın iç limanına giden gemilerde nehir boyunca seyahat etmiştir. Bu, Amerika ile ticaret ve ticaretin birincil noktasıydı ve o sırada önemli bir zenginlik ve güç kaynağıydı.

Guadalquivir'in güçsüz ve kararsız davranışları nedeniyle, 1852 yılına kadar Sevilla'da kalıcı bir köprü inşa edilememişti. Tarih boyunca “Bridge of Boats” flaş selleri tarafından defalarca yok edildi. 1503-1717 yılları arasında Amerika ile özel ticaret limanı olarak adlandırılan Sevilla bu dönemde Altın Çağını yaşadı. Para ve refahın yükseldiği İspanya o dönemlerde muhtemelen Avrupa'nın en önemli şehri haline geldi. Bugün bile şehirde dönemden kalan izleri görebilirsiniz.

Günümüzde ise, ekonomik mevcudiyet açısından büyük ölçüde fakirleşmiş bir şehir görmek mümkün. Bugün Nehir hattı boyunca ana eserleri, dünyanın dört bir yanından şehri ziyaret edenleri, gördüklerine hayran bırakmaktadır. Londra, Paris, Budapeşte ve çok daha fazlası gibi diğer önemli Avrupa şehirleri, nehirlerini turistleri çekmek için cazibe merkezleri haline getirmişlerdir. Son zamanlarda Guadalquivir Nehri'nin potansiyelini ve öneminin keşfedildiği görülmektedir. Cordoba'dan sonra Seville, Avrupa'nın en sıcak yazının yaşandığı şehirdir.

ÖNE ÇIKANLAR

Sevilla – İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinin başkentidir. Guadalquivir Nehri'nin doğu kıyısında, Atlantik Okyanusu'nun yaklaşık 87 km kuzeyinde ve Madrid'in yaklaşık 550 km güneybatısında bir noktada yer alır. Özellikle Triana mahallesinde flamenko dansıyla ünlüdür. Başlıca görülecek yerler arasında Mağribi Almohad hanedanlığı sırasında inşa edilen görkemli Alcazar Camii kompleksi ve 18. yüzyıldan kalma Plaza de Toros de la Maestranza boğa güreşi alanı vardır. Gotik Sevilla Katedrali, Christopher Columbus'un mezarı ve minareli bir çan kulesi de yine bölgede bulunmaktadır.  

Cordoba – Endülüs'ün güney İspanyol bölgesinde yer alır ve aynı zamanda Cordoba eyaletinin de başkentidir. Orta Çağ'da önemli bir Roma şehri ve büyük bir İslam merkeziydi. Sütunlu bir ibadet salonu ve daha eski Bizans mozaikleri bulunan M.S. 784'ten kalma muazzam bir cami olan “La Mezquita” en önemli mimarilerindendir. 1236'da Katolik kilisesi olduktan sonra, 17. yüzyılda Rönesans tarzı bir nef eklenmiştir.

El Puerto de Santa María – İspanya'nın güneybatısında bir kasabadır. Plajları, çam ağaçları ve badanalı evleri ile tanınır. Vitray duvarları ile İslam ve Gotik bir mimariye sahip yüzyıllık San Marcos Kalesi, at nalı kemerleri, Gotik kumtaşı cephesi ve süslü Meksika-gümüş mihrabı ile 15. yüzyıl Priory Kilisesi, Valdelagrana Plajı, sahil şeridi ve su sporları ile İspanyanın en gözde mekanlarından biridir. 

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Şarap, gurme lezzetler, kültür, tarih, müzik, eğlence ve fotoğraf tutkunları, tüm seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Dünyadaki ilk seyahatin Sevilla'dan yapıldığını biliyor muydunuz? 1519'da Ferdinand Magellan, dünyayı dolaşmak için gemileriyle Sanlucar de Barrameda'ya ve oradan açık denize yelken açtı. 
  • 16. yüzyılda Sevilla, batı dünyasının ticaret merkeziydi ve nehir, 200 yıldan uzun bir süredir Atlantik trafiği için ana deniz yolu idi. Esnaf ve kökene atıfta bulunan birçok sokak ismi o döneme aittir (Alemanes, Placentines, Francos; Odreros, Toneleros, Cerrajeros ...). 
  • Sevilla “dünyanın kalbinin attığı şehir” olarak bilinir. Denizcilik faaliyetleri ticareti, nüfusu, kültürü ve kendi kentsel gelişimini nüfuz ederek benzersiz kılmıştır.

250