Menu
Your Cart

Dordogne Nehri

Dordogne Nehri

Dordogne Nehri

GENEL BAKIŞ

Fransa'nın güneybatısındaki Dordogne Nehri, Massif Central'da yükselir ve Bordo'nun kuzeyindeki Bec d’Ambes'e 472 km kadar batıdan akar ve Gironde Haliç'ine dökülmek için Garonne Nehri ile birleşir. Drenaj havzası yaklaşık 2400 km2'dir. Puy de Sancy'de 1700 metreden daha yüksek bir yükseklikte yükselen ana suları, Dore ve Dognon nehirleri tarafından oluşturulur. Şiddetli bir inişten sonra Dordogne, Puy de Dome’daki Le Mont Dore ve La Bourboule spa merkezlerinden akar. Aveze boğazlarından geçtikten sonra nehir, Bort'un hidroelektrik barajının 18 km üstünde bir göl oluşturur. Dordogne boğazlarından Argentat'a akar. Gironde kanalına giren Dordogne, Garonne'a katılmak için kuzeybatıdan akmadan önce Libourne'u dolaşır. Nehir parkurunun son 180 km’si gezilebilir olsa da, Dordogne'deki ticari trafik hafiftir.

Etrafında bir çok kamp alanları ve tatil evi bulunur. Verimli tarım arazilerini, iyi sulanan meraları ve bahçeleri bünyesinde barındırır. Tarihi ve mimarisi nedeniyle önemli turistik cazibe merkezleri olan kasabalarda, rıhtımlar yeme ve içme yerleri ile kaplıdır. Perigord'da vadi, üzüm bağları, tavuk çiftlikleri ve trüf zengini ormanlık alanlar ile Fransa'nın ana gastronomi bölgelerinden birini kapsayacak şekildedir.

Dordogne Vadisi'ndeki turizm için ana sezon Haziran ve Eylül ayları arasında olup, Temmuz ve Ağustos yüksek sezonlardır. Dordogne vadisinin yaşam tarzı ve kültürü, Fransa'nın her yerinden, aynı zamanda İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeden gelen ziyaretçileri cezbetmektedir.

KISA BİLGİLER

Ülke : Fransa

Kaynağı & doğduğu yer: Puy de Sancy Dağı

Döküldüğü yer : Gironde

Uzunluğu : 483 km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Nehir, Le Mont-Dore kasabası üzerindeki iki küçük selin birbirine karışmasıyla Auvergne dağlarındaki deniz seviyesinden 1885 metre Puy de Sancy'nin kenarlarında yükselir; Dore ve Dogne. Bordo şehrinin kuzeyindeki Garonne Nehri ile ortak haliç olan Gironde'ye akmadan önce Limousin ve Perigord bölgelerinden yaklaşık 500 kilometre batıya doğru akar. Dünyada gelgitlerin yaşandığı birkaç nehirden biridir. Dordogne'nin üst vadisi bir çok derin boğaza sahiptir. Uçurumlar, sarp kıyılar, hızlı akan su ve yüksek köprüler hem yürüteçleri hem de kaptanları cezbetmektedir. Birçok yerde nehir; uzun, derin göller oluşturmak için göze çarpmaktadır.

TARİHÇE

Sessiz ve sakin olan Dordogne bölgesi çalkantılı bir geçmişe sahiptir. Bölge Galyalıların yaşadığı tarihe kadar uzanır. Başlangıçta dört kabileye ev sahipliği yapıyordu. Galya dilinde "dört kabilelerin" adı "Petrocore" idi.

Tarih Öncesi; yaklaşık 500.000 yıl önce bölgedeki en eski sakinlerden başlayıp 2500 yıl öncesine kadar devam eden dönemdir, Lascaux'daki mağaralar dönemi bizlere en iyi anlatan örneklere sahiptir.

Daha sonra bölgede yüzyıllarca işgaller yaşanmıştır. İlk önce Keltler bölgeye yayılmıştır, sonra Romalılar onları yerinden çıkartır ve Dordogne'de kendi yerleşimlerini kurarlar. Bu dönemde cephere sürekli yapılan  saldırılar Roma imparatorluğunu zayıflatır ve yaklaşık 300 yıllık işgalin ardından çöküşlerine sebep olur. Doğu Avrupa'dan çeşitli kabileler bölgeyi işgal eder ve sürekli olarak Romalı işgalcilerden verimli topraklar almaya çalışır.

Orta çağa gelindiğinde; Dordogne bölgesi için son derece çalkantılı bir zaman olmuştur. Neredeyse sürekli bir kavga kargaşa yaşanmıştır, aynı zamanda bugün ziyaretçilerin ilgi gösterdiği birçok kasaba ve anıtın inşa edildiği veya geliştirildiği zaman da bu döneme aittir. Orta çağ boyunca bölgedeki birçok bastide kasabası kurulmuştur. Günümüzde birçoğu hala varlığını sürdürmektedir. Güzel örnekler arasında Monpazier ve Domme sayılabilir.

Fransa'nın tamamında 16. ve 17. yüzyıllar huzursuz bir dönemdi. Dordogne bir istisna değildi ve bunlar bölgede zor yaşanan en zor amanlardı. Yüzyıllar süren savaşlar bölgeyi zayıflattı, Kara ölüm çok yaygındı ve hasatların kötü olduğu yıllardı. Yiyecek kıtlığı, fiyat artışları ve düşen ücretlerin tümü, yoksullar için hayatı çok zorlaştırırken, zenginler kısmen popüler olmayan vergilere dayanarak daha da zenginleşti. Bu arada bölgede muazzam bir nüfus artışı yaşadı. Korkunç yoksulluktan kaçamayan bir insanın çaresizliğini, yüksek ölüm oranını ve günlük hayatta kalma mücadelesini hayal etmek zor. Bu yoksulluk aynı zamanda 'korsan' gruplarını kırsal kesimi geçmeye teşvik ederek köylerin yağmalanmasına sebep oldu.

Son dönemlere bakıldığunda; Fransız Devrimi mevcut rejimi bozdu ve Fransa'da Büyük Terör olarak bilinen; büyük ölüm ve cadı avı ile 1794'e kadar süren büyük sıkıntılara yol açtı. 10 yıl sonra, 1804'te Napolyon iktidara geçti ve halktan muazzam popüler destek için imparator olarak taçlandırıldı. Şöhreti ve itibarı büyük ölçüde komşu ülkelerle yapılan savaşlardaki büyük zaferlerine dayanıyordu, ancak aynı zamanda modern Fransız hukuk sisteminin temeli olan yeni bir yasal kod olan Napolyon Yasası ile de büyük bir başarı elde etti.

Dordogne bölgesinden birçok kişi, 1812'de Moskova'daki felaket yürüyüşüne kadar başarıya devam eden Napolyon ordularına katıldı. Bu yenilgiyi diğerleri izledi ve nihayet 1815'te Waterloo Savaşı'nda Napolyon ortadan kaldırıldı. Napolyon ile ilgili öğelerin ilginç bir gösterimi için Cendrieux'deki Chateau de la Pommerie'deki Napolyon Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Chateau, Napolyon'un doğrudan torunlarından birine aittir.

Fransa'nın güney batısındaki yoksulluk, Bordo gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturan köle ticaretinin kaldırılmasıyla daha da arttı. Ancak 19. yüzyıl ilerledikçe bir miktar normalite geri döndü ve yoksulluk seviyeleri önemli ölçüde azaldı.

19. yüzyılın sonlarına doğru günümüze kadar devam eden iki yeni eğilim görülmüştür. Birincisi turizm, ikincisi kırsal kesim. Maalesef, bölgeden gençlerin göçüne yetişmek ve uzun süredir terk edilmiş binaların ve köylerin bazılarını yeniden inşa etmeye başlamak 100 yıl daha sürdü.

Dordogne'deki hemen hemen tüm köylerde, bölgede savaşta ölen gençlerin anısına bir savaş anıtı vardır.

Dordogne bölgesi halkı da İkinci Dünya Savaşı sırasında direniş hareketinde aktif bir rol oynamıştır…  

ÖNE ÇIKANLAR

Bordo – Fransa’nın ünlü şarap üretim bölgesinin merkezi Bordo (Bordeaux), güneybatı Fransa'daki Garonne Nehri üzerinde bir liman kentidir. Gotik Cathédrale Saint-André, 18. - 19. yüzyıl konakları ve Musée des Beaux-Arts de Bordeaux gibi önemli sanat müzeleri ile bilinir. Halka açık bahçeler kıvrımlı nehir boyunca sıralanmıştır. Üç Güzel çeşmenin üzerinde yer alan büyük Place de la Bourse, Miroir d’Eau yansıtıcı havuza bakmaktadır. Önemli bir şarap üretim ve şarap üretim bölgesinin merkezinde yer alan Bordo, önemli bir güç merkezi olmayı sürdürmekte ve dünya şarap endüstrisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Dünyanın ana şarap fuarı Vinexpo'ya ev sahipliği yapmaktadır ve şarap ekonomisi her yıl 14,5 milyar avro almaktadır. Bordo şarabı 8. yüzyıldan beri bölgede üretilmektedir. Şehrin tarihi kısmı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 18. yüzyılın "seçkin kentsel ve mimari topluluğu" olarak yer almaktadır. Paris'ten sonra Bordo, Fransa'daki herhangi bir şehrin en fazla korunmuş tarihi binasına sahiptir.

Perigueux – "Dordogne" bölgesinin kalbi, ve aynı zamanda da bölgenin başkentidir. Fransızlar bu bölgeyi "la Dordogne" olarak değil, "le Perigord" olarak tanımlar, yani Fransa'nın gurme lezzetleri, özellikle pate de foie gras, ceviz ve yer mantarı ile ünlüdür. Kireçtaşı kayalıkları, kaleleri (Beynac veya Castelnaud gibi), Domme ve Laroque Gageac gibi pitoresk köyleriyle ve aynı zamanda dikitleriyle dünyaca ünlü mağaralarıyla tanınmıştır. Turistlerin neden olduğu hasar nedeniyle, UNESCO dünya mirası olan Lascaux mağarası, 1963'te ziyaretçilere kapatılmıştır, ancak orijinal konuma yakın yerin tam bir kopyası yapılarak 2016 yılında ziyaretçilere açılmıştır.

Bergerac – Güneybatı Fransa'da Dordogne Nehri kıyısında bir kasabadır. Eski kasabanın yarı ahşap binaları ve çevresindeki kırsal bölgeyi gösteren kaleler ile bilinir. Maison des Vins şarabı ile ün yapmıştır. 17. yüzyıl manastırı Cloître des Récollets'te bulunmaktadır. Yakınlarda, Musée de Tabac tütünün tarihini belgelenmektedir. Geleneksel mavnalar, şehrin içinden geçen Dordogne Nehri görülmeye değerdir. Kasaba büyüyen bir turizm endüstrisine sahiptir. Bölgenin şaraplarla ilişkisi, şarap turu, şato ziyaretleri ve nehrin yanında şarap yetiştirme tarihi ile ilgili bir serginin yer aldığı birçok turizm geliri mevcuttur. Turistler için ilgi çekici yerler arasında Podestat Arboretumu, Château de Monbazillac, şehir müzesi, heykel müzesi ve tütün müzesi sayılabilir. Notre Dame Kilisesi şehir merkezinde bulunmaktadır.

Libourne – Güneybatı Fransa’da Isle ve Dordogne nehirlerinin birleştiği yerde Bordo'nun kuzeydoğusunda yer alan kasabadır. Küçük bir idari ve ticari merkezdir; trafik sınırlıdır, ancak şehir şarap üreten bölgenin merkezidir. Libourne, adını 1270 yılında bir bastide (müstahkem kasaba) olarak kuran Gascony'nin İngiliz  Roger de Leyburn'den almıştır. 15. yüzyılda Fransa ile birleşmiştir. Saat Kulesi Kapısı 14. yüzyıldan, belediye binası ise 16. yüzyıldan kalmadır.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Şarap, gurme lezzetler, kültür, tarih, müzik, eğlence ve fotoğraf tutkunları, tüm seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Fransa'nın Dordogne Bölümü'ndeki Vezac'ta yer alan “Château de Marqueyssac”, 17. yüzyıldan kalma bir şato ve bahçelerdir. Şato, 17. yüzyılın sonunda Dordogne Vadisi'ne bakan kayalıklara, XIV.Louis Konsolosu Bertrand Vernet de Marqueyssac tarafından inşa edildi. Orijinal bahçe, Andre Le Nôtre'in bir öğrencisine atfedildi ve teraslar, sokaklar ve şatoyu çevreleyen bir mutfak bahçesi içermektedir.
  • Dordogne Rouffignac-Saint-Cernin-de-Reilhac'ın Fransız komünündeki Rouffignac mağarasında Yukarı Paleolitik'e kadar uzanan 250'den fazla gravür ve mağara resmi bulunmaktadır.

250