Menu
Your Cart

Ren Nehri

Ren Nehri

Ren Nehri

GENEL BAKIŞ

Ren Nehrinde; kaleli yamaçları, kayalıklı boğazları ve bir tabloyu andıran eski dünya köylerinden geçerken, romantizmin kendisini yaşamaktasınızdır. İsviçre Alpleri'nde hırçın bir nehir olarak doğan Ren, Avrupa'nın en büyüleyici turistik mekanlarını ve geleneklerini aydınlatan Kuzey Denizi'ne doğru yol kateder. Ren Nehri'nin setlerindeki kaleler, bu sulara yerleştirilen antik İmparatorlukların değerini vurgulamaktadır. Antik çağlarda Ren Nehri bölücü bir güç olarak görülse de, bugün kıyılarındaki şehirler ve kültürler ilgi çekici bir karışım oluşturmaktadır. Ren Nahri boyunca bulunan üzüm bağları, dünyaca ünlü kaliteli şarapları üretmektedir. Nehir kıyılarındaki kafeler ve restoranlar, nefis yemekler ve yerel şarapları ile bölgenin tadını çıkarabilirsiniz. Ren Nehrinin her kıvrımında karşınıza çıkan şahane doğa manzaraları, Avrupa'da yaşayacağınız en güzel anlarını oluşturacaktır.

KISA BİLGİLER

  • Ülkeler: İsviçre, Avusturya, Lihtenştayn, Almanya, Fransa, Hollanda  
  • Kaynağı & doğduğu yer: İsviçre Alpleri
  • Döküldüğü yer: Kuzey Denizi
  • Uzunluğu: 1.248 km
COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Ren Nehri, İsviçre Alpleri'nin yakınındaki Reichenau’dan Vorderrhein ve Hinterrhein nehirlerinin birleşmesi ile doğar. Reichenau'dan, İsviçre ve Lihtenştayn sınırını oluşturarak akar, daha sonra İsviçre ve Avusturya arasındaki sınırı oluşturmak için kuzeye doğru yol alır. Batıya bakarsak, Ren Nehri Konstanz Gölü'ne boşalır. Oradan, Almanya ve İsviçre arasındaki sınırı yaratır. Şu anda seyir edilebilir olan Ren Nehri; Basel'de, Almanya ve Fransa arasındaki sınırı oluşturmak için "Ren Knee(dizi)" olarak adlandırılan bölümü ile kuzeye doğru yönelir.
Almanya'da, Bingen ve Bonn arasında, erozyon ve jeolojik yukselme meydana geldiğinden Orta Ren Nehri, Ren Gorge’a akar. "Romantik Ren" olarak bilinen nehrin bu bölümünde bulunan ,ortaçağa ait 40 adet kale UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.
Ren Nehri, Almanya'yı terk ettikten sonra, batıya döner ve Meuse ve Scheldt nehirleri ile birlikte Batı Avrupa'daki en büyük nehir deltalarından birini oluşturarak Hollanda'ya girer. Ren Nehri’nin en geniş bölümü Hollanda'ya girişidir, ancak daha sonra üç ana kola ve sayısız küçük kola bölünür. Bu küçük su yolları daha sonra Hollanda ovalarına ve Kuzey Denizi'ne akar.

TARİHÇE

Ren Nehri, insanlık tarihinin yazılı kayıtlarında Roma Cumhuriyeti'ne kadar uzanır. Ren Nehri, Latince "Rhenus" ve Yunanca "Rheonis" olarak bilinen önemli bir coğrafi figür olarak görünmektedir.
Ren Nehri boyunca ilk kentsel yerleşim yeri olan, M.Ö. 38 yılında bir Germen kabilesi olan Ubii tarafından kurululan, bugünkü Köln şehridir. Nehir boyunca medeniyetler geliştikçe, Ren, Avrupa tarihinde önemli bir siyasi ve dilbilimsel figür haline gelecektir.
14. Louis ve Napolyon Bonapart gibi Fransız liderler, Ren'in batısındaki toprakları işgal etmek için çeşitli başarılı atılımları olmuştur. 1840 yılında, Ren genelinde Fransızların ilgisinin çoğalmasını anlatan Alman şiiri ve şarkısı "Die Wacht am Rhein" ("The Watch on the Rhine"), Ren'in Batı Şeria’nın Fransa'ya karşı savunmasını istemesini anlatmaktadır. Fransa-Prusya Savaşı sırasında, Almanya nın milli marşı olmuştur.
1.Dünya Savaşı'nın sonunda, Rhineland Versailles Antlaşması'na tabi olmuştur. Versailles Antlaşması, Müttefikler tarafından 1935'e kadar işgal edileceğine karar verdi ve bundan sonra Alman ordusunun girmesi yasak olan, askerden arındırılmış bir bölge olacaktı. Arnhem, Nigmegan ve Remagen de Ren Nehri köprüleri, birçok savaş kitapları ve filmlerde ölümsüzleştirdi, birçok önemli savaş ve dönüm noktaları için sahne oldu.
Yakın tarihte; Basel yakınlarındaki 1986 kimyasal yangınında, İsviçre Ren sularına 30ton kirli madde dökülmüştür. Bu çevresel trajedi, uluslararası işbirliği ile temizlenmiştir. Bu korumalar sayesinde, Ren Nehri'nin yüzyıllar boyunca gelişen bir ekosistem olmaya devam etmesini sağlanmaktadır.

ÖNE ÇIKANLAR

İsviçre, Fransa ve Almanya'nın buluştuğu noktada bulunan Basel, Ren Nehri'nin seyir edilebilir ilk noktasıdır. Dünyaca ünlü Korolar, müzeler ve tiyatroları ile Basel, Orta Avrupa'nın en önemli kültür merkezlerinden biridir.
Fransa-Almanya sınırındaki su yolu boyunca devam ederken yolumuza cıkan Breisach, Kaiserstuhl Dağı'nın eteklerinde yer alır ve Almanya'nın kara orman bölgesine açılan kapıdır. Bölgenin masal kaleleri ve kırsalları, kara orman kiraz kekinin tadı kadar gözlere de hoş gelir.
Strazburg, diğer büyüleyici şehirlerden biridir. Almanya ve Fransa nın kültüründen etkilenir. Ayrıca nefis şarapları ile bilinen Alsace bölgesinin başkentidir. Strazburg'un Arnavut kaldırımlı sokaklarına, Ortaçağ mimarisi ve La Petite France'ın dolambaçlı kanallarına hayran kalacaksınız.
Ren Nehri boyunca yine karşımıza çıkan başka bir şehir Speyer… Altı heybetli kuleleri ve Almanya'nın en iyi ve en büyük yer altı türbesi ile Romanesk Katedrali görülmeye değerdir. Dört Kutsal Roma İmparatoru ve dört Alman Kralı, etkileyici Kraliyet mezarında gömülüdür.
Mainz, Ren Nehrinin sol kıyısında, Main nehirinin ağzının karşısında yer almaktadır. Eski şehir birçok ilginç dükkana, kafe ve restorana ev sahipliği yapmaktadır. Schillerplatz çeşmesi, her yıl burada düzenlenen ünlü karnaval sahneleri ile dekore edilmiştir. Modern baskının babası Johannes Gutenberg burada doğdu, bu yüzden Mainz ziyareti kalıcı bir izlenim bırakacaktır.
Güzel ve küçük kasaba Rüdesheim, Ren Vadisinin şarap kasabası olarak mükemmel bir örnektir. Siegfried'in kendi kendine çalan enstrümanlar koleksiyonuyla mekanik müzik aleti müzesi, bu şirin nehir kenarındaki köyün öne çıkan bir bölümüdür. Büyülü şarkılarının denizcileri kıyamete sürüklediği, efsanevi Lorelei kayalıkları görülmesi gereken yerlendendir.
Ren ve Moselle Nehirlerinin birleştiği yerde yer alan 2000 yıllık Koblenz, Orta Ren bölgesinin kültürel ve iş merkezidir. Masalsı kaleler ile çevrilen şehir, tarih ve güzellikleri gözlerinizi doyuracak.
Köln, Rhineland’ın başkenti ve Almanya'nın en büyük şehirlerinden biridir. İnşaası 600 yıldan fazla süren muhteşem Gotik Katedrali ve yükselen ikiz kuleleri şehrin önemli noktalarındandır. Köln’ü, Almanyanın mücevheri olarak da adlandırabiliriz.
Ren Nehri Hollanda'ya doğru devam etmektedir. Arnhem, Arnhem Muharebesi sırasında müttefik kuvvetlerin karargahı olarak hizmet veren villada inşa edilen Hava Müzesi Hartenstein ile Arnhem'den akar. "Zilverstad" lakaplı Schoonhoven, gümüşüyle ünlüdür ve uluslararası Gümüş Okulu'nun evidir.
Ren Nehri, iki kolu arasında yer alan büyüleyici Dordrecht boyunca yüzer. Bu renkli kasaba ve çevresinde ki tabiat, 17. ve 18. yüzyıllarda birçok Hollandalı ressamlara ilham vermiştir. Ardından nehir, Rotterdam’a ulaşmak için çiçek ve ikonik yel değirmenleri alanlarına bağlanmaktadır. İkinci Dünya Savaşı'nda Alman bombaları tarafından tamamen yıkılmış olmasına ragmen Rotterdam, uygulamalı bir Denizcilik Müzesi ve dünyanın en hareketli limanına sahip dinamik bir şehirdir.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Ren Nehri üzerinde seyir etmek isteyen romantikler, zevk sahibi olanlar, doğa meraklıları ve şarap severler için en uygun rotadır. Gurme ve şarap severler için harika bir seçenektir. Herkes Ren Nehri boyunca manzaraların keyfine varacaktır.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?
  • Ren Nehri "şiddetli akıntı" anlamına gelen Kelt kelimesinden kaynaklanan bir isimdir.
  • 1932 ve 2010 yılları arasında, resmi ders kitapları ve yayınlarda, Ren'in uzunluğunu doğru sayısı 1,320 kilometre yerine, 1,230 kilometre olarak listelenmiştir. 2010 yılında Köln Üniversitesi araştırmacısı, 1932 ansiklopedisinde bir yazım hatası oluştuğunu keşfetti ve rakamın güncellenmesi için çalıştı.
  • Bugün bile Köln'de özellikle Ren boyunca Roma kalıntıları ve 1900 yaşındaki bir Roma teknesinin 2007 sonlarında Ren kıyılarında keşfedildiği yerde bulabilirsiniz.
  • Strazburg'un tarihi şehir merkezi olan Grande ile ("Grand Island"), 1988 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak sınıflandırılmış ve ilk kez böyle bir onur şehir merkezine yerleştirilmiştir.
  • Ren Nehri'ni geçen ilk köprü M.Ö. 55 yılında Galya Savaşı sırasında Julius Caesar tarafından yaptırılmıştır.

Daha detaylı bilgi için detay' tıklayarak bloggerımızın yazısına tulaşabilirsiniz:

250