Menu
Your Cart

Loire Nehri

Loire Nehri

Loire Nehri

GENEL BAKIŞ

Fransa'daki en uzun nehir olan Loire Nehri, güney Massif Central'da yükselir ve Bretagne (Brittany) yarımadasının güneyine girerek Atlantik Okyanusu'na dökülür. Toplam uzunluğu 1.020 km’dir. En büyük kolu, Le Bec d’Allier'deki Loire'a katılan Allier'dir. Yaklaşık 117.000 km2’lik bir alanı boşaltır.

Loire Nehri Havzası, ılıman deniz iklimine sahiptir, bölgede kuru bir mevsim görülmez, ve üst havzasını saran dağlık bölgelerde kışın yoğun kar yağışı görülür. Kıyı alanları da Akdeniz'den gelen şiddetli sonbahar fırtınalarına maruz kalmaktadır.

KISA BİLGİLER

Ülke : Fransa

Kaynağı & doğduğu yer: Massif Central

Döküldüğü yer : Atlantik Okyanusu

Uzunluğu : 1020 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

1020 km uzunluğundaki Loire Nehri, Akdeniz kıyısına yakın Cevennes'teki Gerbier de Jonc'un eteklerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.370 metre yüksekte yer alır. Üst kısımlarında, Massif Central'ın dağlık bölgelerinde yer alan alçaltılmış, düz zeminli havzalardan geçmektedir. Onları geçerken vadisi boğazlara doğru daralır. Allier ile birleştirildikten sonra, büyük ölçüde genişletilmiş Berry Deresi'nin kireçtaşı platformundan akar ve vadisi hafif bir oluk haline gelir. Loire'nin üst rotası, Paris Havzası'nın merkezine doğru kuzeye akmaktadır, ancak daha sonra Orleans'tan büyük bir eğri halinde Nantes'teki uzun haliçle batıya doğru akar.

12'den 19. yüzyılda aşamalı olarak inşa edilen setler tarafından bölge olası sellerden korunmaktadır. Etkili tarımsal ıslah 14. yüzyılda başlamıştır. 15. Ve 16. yüzyıllarda Fransanın teşviği ile toprak daha verimli hale getirilmiştir. 18. yüzyılda, Fransız Devrimi'nden önce, refahının zirvesine ulaşmıştır. Nehir, ürünlerin taşınması için harika bir otoyol olmuştur. 17. ve 18. yüzyıllarda nehir trafiğinin geliştirilmesi döneminde, Loire Nehri, Seine Nehri sistemi ile birbirine bağlanır ve ürünlerin Paris'e taşınmasına izin veren kanal bağlantıları yapılmıştır. Bu bağlantı kanalları modern gemiler için çok dardır ve kullanımları sınırlıdır. Modern gelişmelerden geride kalan Loire kırsal alanı, ağırlıklı olarak kırsal, Eski Dünya ve modern endüstriden çok az etkilenmiştir.

TARİHÇE

Loire Vadisi Romalılardan Hun Atila'ya kadar çeşitli düşmanlar ile savaşmış ve etkilenmiştir. Bölgenin bugün bildiğimiz oluşumu, M.Ö. 52'de Julius Caesar’ın fethinden sonra başlamıştır. İmparator Augustus, Loire Vadisi'ne barış ve istikrar getirmiştir. Bu istikrar Orleans, Tours, Le Mans, Angers, Bourges ve Chartres gibi kasabaların gelişmesine sebep olmuştur.

Hıristiyanlık, büyük ölçüde, ilk Tours Piskoposu St. Gatien'in çalışmaları ile bölgeye yayılmıştır.  4. yüzyılda, şimdi çok beğenilen Piskopos St. Martin'in etkileri nedeniyle Touraine boyunca da yayılmaya devam etmiştir.

Hunlar 451'de Orleans'da püskürtüldükten sonra, bölge 507'de Frank kralı Clovis tarafından fethedilmiştir, ancak bu, Güney'den gelen Saracens'i veya kuzeyden Vikingleri bu verimli araziye hak iddia etmelerinde durduramamıştır. O zamandan itibaren ve orta çağlarda (5-15. Yüzyıl), büyük siyasi ve dini merkezlerin temeli atılmıştır. Bölgenin tüm büyük şehirleri, bugün Fransa'nın oluşumunda ve kaderinde büyük rol almışlardır.

Tours şehri ozamanlarda, şu anda Saint Martin takipçileri etrafında büyümesiyle Paris'ten daha büyük bir şehirdi. Batıda Angers ve doğuda Blois, bölgelerini korumak için güçlü kaleler inşa etmişlerdi. Bunların birçoğu Anjou Halk Nerra Kontunun (970-1040) sorumluluğundaydı. Orleans, 9. yüzyıldan kalma ve Fransız devrimine kadar dayanacak bir hanedanla orijinal 'Fransa krallarına' ev sahipliği yapmıştı. Vendome'da Fransa ve İspanya'nın gelecekteki krallarını sağlayacak Bourbon hanedanının yükselişi de yine bu dönemde olmuştur.

15. yüzyılda ülke ulusal bir güç olarak birleşmek istiyordu, ancak bu İngiltere'nin tüm Fransa'yı kendisi için fethetme arzusuyla engellenmişti. 'Yüz Yıl' Savaşı ' sırasında Loire Vadisi'nin çoğu ele geçirilmiş ve 1429'da Orleans kuşatılmıştı.

16. yüzyılda birçok Fransız kralı birbirine düşmüş ve kısa bir süre için bölgede İtalyanlar hüküm sürmüştür. Bu maceralar, Fransız mimarisinin, sanatının ve tasarımının büyük bir Rönesansı ile sonuçlanmıştır. Ayrıca Fransız soylularının Loire Vadisi'ne yerleştiği görülmüştür. İtalyan etkileri, Loire Vadisi boyunca görkemli şato ve bahçelerde izlerini halen sergilemektedir. 16. yüzyılın ortalarında, 30 yıl sürecek olan Katolikler ve Protestanlar (Din Savaşı) arasındaki savaşı veba izledi ve bu olayların hepsi Loire Vadisi tarihinin bu 'altın çağını' sona erdirdi.

17. ve 18. yüzyıllar arasında Katolik Kiliseleri yeniden kuruldu. 17. yüzyıl bölge ekonomisinin tarım ve tekstil endüstrilerinin büyümesiyle geliştiğini, ancak 18. yüzyılda tekstil endüstrisinin büyük ölçüde Devrimin etkileri nedeniyle sürdürülemez hale geldiği görülüştür.

19. yüzyıl, Fransız ordusu için İmparatorluğun yıkılması ve Fransız-Prusya Savaşının başlangıcı olmuştur. Loire Vadisi orduları, ülkeyi Prusyalıların işgalinden korumakla yoğun bir şekilde ilgilenmiş ve Orleans bu dönemde stratejik bir konum haline gelmiştir.

ÖNE ÇIKANLAR

Tours – Fransa'nın Cher ve Loire nehirleri arasında bir üniversite şehridir. Bir zamanlar Galya-Roma yerleşimi, bugün bir üniversite kasabası ve Loire Vadisi bölgesinin şatolarını keşfetmek için geleneksel bir geçit konumundadır. Başlıca görülecek yerler arasında, gösterişli Gotik cephesi ile 12. yüzyıl üslerine ve Rönesans tepelerine sahip kulelerle çevrili olan Saint-Gatien Katedralidir.

Nantes – Batı Fransa'nın Yukarı Brittany bölgesinde, Loire Nehri üzerinde bir liman ve sanayi merkezi olarak uzun bir geçmişe sahip şehirdir. Brittany Dükleri'nin bir zamanlar yaşadığı restore edilmiş, ortaçağ Ducs de Bretagne Şatosuna ev sahipliği yapmaktadır. Şato, şimdi multimedya sergileri ile yerel bir tarih müzesi ve güçlendirilmiş surlarının üstünde bir geçit konumdadır.

Orleans – Fransa'nın kuzey merkezindeki Loire Nehri kıyısındadır. Centre-Val de Loire bölgesinin başkentidir. Arc of Joan, şehri 1429'da İngiliz kuşatmasından kurtarmıştır. Bu her yıl festivaller ile de kutlanmaktadır.

Le Puy – Güney Fransa'da bir kasabadır. Bölgede yetiştirilen yeşil mercimek ve Santiago de Compostela hac yoluna açılan bir kapı olarak bilinir. 12. yüzyıldan kalma Romanesk Notre Dame Katedrali ve manastırı görülmesi gereken yerler arasındadır. Volkanik bir kayaya oturtulmuş olan St-Michel d’Aiguilhe şapeli 10. yüzyıldan kalmadır.

Amboise – Fransa'nın merkezinde, Loire Vdisi kenarına kurulmuş bir kasabadır. Leonardo da Vinci'nin mezarının yanı sıra kraliyet odaları, bahçeler ve yeraltı geçitlerine sahip olan Kral Charles VIII'in 15. yüzyıldan kalma büyük ikametgahı olan d'Amboise Şatosu ile de ün salmıştır. Kasabanın hemen dışında bulunan Clos Luce Şatosu, Leonardo'nun 1519'da ölümüne kadar yaşadığı eski evidir. Tasarımlarının çalışma modellerini gösteren küçük bir müzeye de  ev sahipliği yapmaktadır.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Kültür, sanat, tarih, mimari, gurme ve fotoğraf tutkunları dahil tüm seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Fransa'nın merkezindeki Loire Vadisi; bol üretimi, ünlü şarap endüstrisi, canlı kültürü ve çarpıcı şatolarıyla bilinir.
  • Loire Vadisi Şatoları ile dünyada ün yapmıştır. Toplamda, bölgede Fransız kraliyet ve asaletinin en parlak günlerinde inşa edilen ve 17.-18. Yy.lara dayanan 300'den fazla şato bulunmaktadır. 
  • 9. yüzyılın başlarında Fransız soylular, Loire bölgesinde daha fazla toprak hakimiyeti için bölgesel savaşa başladılar ve bu nedenle kendilerini korumak için şatolar inşa etmişlerdir.

250