Menu
Your Cart

Ganj Nehri

Ganj Nehri

Ganj Nehri

GENEL BAKIŞ

Ganj Nehri, Hintçede Ganga olarak bilinir. Kuzey Hint Yarımadası ovalarının en büyük nehridir. Her ne kadar resmi olarak Hintçe ve diğer Hint dillerinde Ganga olarak adlandırılsa da, uluslararası adı Ganj’dır. Çok eski zamanlardan beri Hinduizm'in kutsal nehri olmuştur. Dünyadaki en verimli ve yoğun nüfuslu bölgelerden birinden akan geniş ve durgun bir nehirdir. 2.510 km uzunluğundadır.

Etnik olarak, Ganj havzasındaki insanlar karışık kökenlidir. Tarihsel zamanlarda Türkler, Moğollar, Afganlar, Persler ve Araplar batıdan gelip yerel halk ile iç içe geçmişlerdir. Doğu ve güneyde, özellikle Bengal'de, Avusturya, Hint-Aryan ve Tibet-Burman dillerini konuşan halklar yüzyıllar boyunca nüfusa katılmıştır. Daha sonra gelen Avrupalılar hiçbir şekilde bölgeye yerleşmemiş veya yaşamlarını sürdürmemişlerdir.

Ganj'ın dini önemi dünyadaki herhangi bir nehrin önemininden çok daha fazladır. En eski zamanlardan beri saygı görmüştür ve bugün Hindular tarafından en kutsal nehir olarak kabul edilmektedir. Ocak ve Şubat aylarında suya dalma/atlama festivali veya mela düzenlenen Allahabad yakınlarındaki Ganj ve Yamuna'nın birleşme yerinde törenler ile kutlanır; tören sırasında yüz binlerce kişi nehre atlayarak hacı olabilmektedir. Nehride suyun kutsallığına inanılan diğer yerler Varanasi ve Haridwar'dır.

Ganj'daki diğer hac yerleri arasında Gangotri ve Himalayalar'daki Alaknanda ve Bhagirathi akışlarının kavşağı yer alır. Hindular ölülerinin küllerini nehre dökerler, bunun ölenlerin cennete doğrudan geçişini sağladığına inanırlar ve ölüleri yakmak için ölü yakma törenleri yine Ganj Nehri kenarında yapılmaktadır.

KISA BİLGİLER

Ülke : Hindistan & Bangladeş

Kaynağı & doğduğu yer: Gangotri Buzulları (Himalayalar)

Döküldüğü yer : Bengal Körfezi

Uzunluğu : 2510 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Ganj Nehri, Gongotri Buzulu'nun son noktası olan Gomukh'taki Himalaya Dağları'ndan kaynaklanır. Bu buzulun buzları eridiğinde, Bhagirathi Nehri'nin berrak sularını oluşturur. Bhagirathi Nehri Himalayalar'dan aşağı akarken, Ganj Nehri'ni oluşturan Alaknanda Nehri'ne katılır. Ganj Nehri Havzası bazen yakındaki Brahmaputra ve Meghna nehirlerinden oluşan daha büyük bir nehir havzasının bir parçası olarak kabul edilir. Ganj-Brahmaputra-Meghna (GBM) Nehir Havzası olarak bilinen, dünyanın en büyük nehir sistemlerinden biridir.

Himalayalar'ın eriyen suyu, kolları ve yağışlarından gelen su kutsal nehri besler. Ganj, Himalayalardan güneye ve doğuya akar ve dağdan çıkarken bir kanyon oluşturur. Kuzey Hindistan'a doğru ilerler ve sonunda Bengal Körfezi'ne boşalır. Ganj'ın birçok kolu, yakınlardaki Nepal, Bangladeş ve Çin ülkelerinden (Tibet olarak adlandırılan özerk bir bölgede) kaynaklanır.

Ganj Nehri akarken besin açısından zengin tortu taşır ve kıyılarında verimli topraklar biriktirir. Bu, medeniyetlerin yüzyıllar boyunca su yolu boyunca gelişmesine neden olmuştur. Bugün, nehir Hindistan'ın kalabalık nüfuslu bölgelerinden akar ve bu bölgelerde yaşayan milyonlarca insana tatlı su sağlar. Nehir aynı zamanda balıkçılık, sulama ve yüzme için de kullanılır ve Hindu dininde Ganga Ana'ya ibadet edilir. Nehir Bengal Körfezi'ne boşaldığında, dünyanın en büyük nehir deltası olan Ganj Nehri Deltası'nı oluşturur.

Ganj Nehri, Asya için hayati bir kaynaktır, ancak birçok tehditle karşı karşıyadır. İnsan ve endüstriyel kirleticiler bazı bölgelerde nehri doldurur ve yüzmek için bile güvensiz hale getirir. Nehri çevreleyen bölgelerdeki nüfus arttıkça, tarım için su talepleri artarak su seviyelerini zorlamaktadır. Duruma daha fazla stres ekleyen bilim adamları, iklim değişikliğinin Himalayalar'daki buzullarda, Ganj'ın kaynağında bir azalmaya yol açtığı ve bunun teorileştirilmesinin zamanla nehirdeki su seviyelerinin daha da düşmesine neden olacağı sonucuna varmışlardır.

TARİHÇE

Tarihsel olarak Gangetic Ovası, Hindustan'ın kalbini ve ardışık uygarlıklarını oluşturmuştur. Ashoka'nın Mauryan imparatorluğunun merkezi, Bihar'daki Ganj'ın üzerindeki Patna (eski Pataliputra) idi. Büyük Babür İmparatorluğu'nun merkezleri Delhi ve Agra'da batı Ganj havzasında yer alıyordu. Ganpur üzerindeki Kannauj, Kanpur'un kuzeyindeki Uttar Pradesh merkezinde, 7. yüzyılın ortalarında kuzey Hindistan'ın çoğunu kaplayan feodal imparatorluğun başkentiydi. 12. yüzyılda başlayan Müslümanlık döneminde, Müslüman yönetimi sadece bölgeye değil, tüm Bengal'e de yayılmıştı. Delta bölgesindeki Dakka ve Murshidabad Müslüman gücünün merkezleriydi. 17. yüzyılın sonlarında Hugli Nehri kıyısında Kalküta kuran İngilizler, hakimiyetlerini Ganj vadisine kadar genişleterek 19. yüzyılın ortalarında Delhi'ye ulaşmışlardı.

Gangetic Ovası üzerinde çok sayıda şehir inşa edilmiştir. En dikkat çekici olanlar arasında Saharanpur, Meerut, Agra, Mathura (Hindu tanrısı Krishna'nın doğum yeri olarak kabul edilir), Aligarh, Kanpur, Bareilly, Lucknow, Allahabad, Varanasi (Hinduların kutsal şehri), Patna, Bhagalpur, Rajshahi, Murshidabad, Kalküta, Haora (Howrah), Dakka, Khulna ve Barisal bulunmaktadır.

ÖNE ÇIKANLAR

Varanasi – Kuzey Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinde M.Ö. 11. yüzyıla tarihlenen bir şehirdir. Hindistan'ın manevi başkenti olarak kabul edilen şehir, Ganj Nehri'nin kutsal sularında yıkanıp cenaze törenleri yapan Hindu hacılarını ağarlamaktadır. Şehrin dolambaçlı sokakları boyunca, Hindu tanrısı Shiva'ya adanmış “Altın Tapınak” Kashi Vishwanath da dahil olmak üzere yaklaşık 2.000 tapınak bulunmaktadır.

Mathura – Kuzey Hindistan'daki Uttar Pradesh'de kutsal bir şehirdir. Hindu dini panteonunda önemli bir tanrı olan Lord Krishna'nın doğum yeri olarak ünlüdür. Hinduların önemli bir hacı yeridir ve Hindistan'daki yedi kutsal şehirden biridir. Mathura aynı zamanda önemli bir zanaat merkezidir.16. yüzyıldan kalma bir anıt kule bölgede bulunmaktadır. Dwarkadhish Tapınağı, oyulmuş bir girişe ve Lord Krishna'nın siyah mermer idolüne sahiptir.

Agra – Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletindeki Yamuna nehrinin kıyısında bir şehirdir. Ulusal başkenti Yeni Delhi'nin 206 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Agra, Uttar Pradesh'in en kalabalık dördüncü şehridir. Agra aynı zamanda, 1983 yılında UNESCO Dünya Mirası alanı olarak belirlenen 17. Yy’a ait Tac Mahal ile de tanınır. Karmaşık bir türbe olan Tac Mahal, genellikle Babür mimarisinin en iyi örneği olarak kabul edilir. Babür imparatoru Şah Cihan, 17. yüzyılın ortalarında çok sevdiği eşi Mümtaz Maḥal için inşa ettitmiştir. Büyük kırmızı kumtaşı duvarları için Kızıl Kale olarak adlandırılan 16. Yy’a ait Agra Kalesi imparator Akbar tarafından yaptırılmıştır; beyaz mermerden inşa edilmiş 17. Yy’a ait İnci Camii ve bir saray olan Jahangiri Mahal'i de bünyesşnde içerir. Kale aynı zamanda 1983 yılında Dünya Mirası alanı olarak belirlenmiştir.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Doğa, tarih, farklı lezzetler ve fotoğraf tutkunu ileri seviye seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Hindular ölülerinin küllerini nehre dökerler, bunun ölenlerin cennete doğrudan geçişini sağladığına inanırlar ve ölüleri yakmak için ölü yakma törenleri yine Ganj Nehri kenarında yapılmaktadır.
  • Uzmanlar, Ganj boyunca kasabalardan 3000 milyon litreden fazla arıtılmamış kanalizasyonun her gün nehre pompalandığını tahmin ediyorlar. Arıtılmamış kanalizasyon Varanasi'ye ulaştığında, Ganj dünyanın en kirli altıncı nehri haline gelir.
  • Hindular için Ganj Nehri, kutsal hac yerleri ve şehirleri ile dünyanın en kutsal su kütlesidir.
  • MS 7.yy’dan kalma Kumbh Mela Festivali 12 yılda bir kutlanır. Yaklaşık 2 ay süren festivalde 70-100 arası kişi nehrin kutsal sularında yıkanır. Hindu hacıları, uu banyo esnasına  nehirde beden ve ruhun arındığı, karmayı yıkadığına inanırlar.
  • Ganj nehrinin önemli kolları Bhagirathi ve Alaknanda’dır. Bu iki nehir Devprayag'da buluştuğunda kutsal Ganj Nehri oluşur.
  • Verimli toprağı ile Ganj Nehri Havzası, Hindistan ve Bangladeş'in tarım ekonomileri için çok önemlidir.
  • Ganj Nehri'nin ağzı, “Sunderbans” olarak bilinen dünyanın en büyük deltasını oluşturur ve 1997'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmıştır. 105.000 km2’den fazla alanı kaplamaktadır.

250