Menu
Your Cart

Sen Nehri

Sen Nehri

Sen Nehri

GENEL BAKIŞ

Sen nehri; Burgundy Fransa’dan doğar, "Sweet Paree” olarak adlandırılan Paris’in kalbinden   Normandiya’nın meyve ağaçları ve tarlaları boyunca devam eder. Bu nehir boyunca seyahat etmek Fransa’nın sahil boyunca uzanan kentsel ve kırsal kültürünü orta çağa uzanan nefes kesici kasaba manzaraları ile birleştirir. Tarih severler Sen Nehri seyahatleri süresince ortaçağ, eski uygarlıklar ve 2.dunya savaşının en kritik zamanlarında yolculuk ederler. Yolcular güzel sanatlar ve şarabın yanında, dalgalanan tepelerin, zamanın ve zevkli mimari yapının verdiği rahatlama ile Fransa’yı keşfe çıkarlar.

KISA BİLGİLER

  • Ülke: Fransa
  • Kaynağı, doğduğu yer: Burgundy, Fransa
  • Döküldüğü yer: İngiliz Kanalı
  • Uzunluğu: 776 km
COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Sen nehri, Fransa’nın Loire nehrinden sonra en uzun 2. nehridir. Dijon kasabası yakınlarındaki şarap bölgesi Burgonya’dan doğar. Yavaş hareket eden Sen Nehri Troyes’den Paris’in kalbine akar. Şehirde nehrin kuzey kısmı "Rive Droite" güney kısmı ise " Rice Gauche" olarak adlandırılır. Paris’te bulunan 37 adet köprünün altından geçerek aşıklara ve sanatçılara yüz yıllardır ilham veren manzarayı oluşturur. Paris'ten ayrılan Seine, Normandiya eyaleti ve Rouen şehri boyunca büyük döngülerde dolanır ve Le Havre ve Honfleur arasındaki bir ağzı olan İngiliz Kanalı'na girer. Sen Nehri merkez ve batı Fransa için önemli bir kaynaktır. Elektrik santralleri, termal ve nükleer enerji istasyonları suyunu buradan alırlar. Akan suyun yarısı Paris’te, ¾’ü de Rounen ve Le havre bölgesinde kullanılır.

TARİHÇE

Antik Seltik kavmi, Sen Nehri kıyısına MÖ 250 yılında yerleşmiştir. Ulaşım ve ticaret Akdeniz yolundan yapmışlardır. MÖ 52 yılında Romalılar Paris’i fethetmiş ve Sen Nehrinin sol kıyısında bulunan Lutetia ve Lutece de kalıcı yerleşim yerleri bırakmışlardır. Takip eden yüzyıllarda Paris şehri toplantı alanları, saraylar, hamamlar, tapınaklar ve amfitiyatrolari ile bilinmektedir. Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra yerli halk tarafından terk edilip hayalet şehir olarak anılmıştır.
Sen Nehri sakin bir nehir olarak bilinmesiyle birlikte Fransa tarihinde önemli çalkantılı bir sürü olaya da yataklık etmiştir.
Huzurlu bir nehir olmasına rağmen Fransa tarihinde bir dizi çalkantılı olaya da sahne olmuştur. Ms 885’te Vikingler, Sen Nehrini Fransa’yı istila etmek için kullanmışlardır.  Ve orta çağ döneminde Joan of Arc; Yüzyıl savaşında önemli zaferlerde Fransız ordusuna liderlik ettikten sonra Rounen şehrinde öldürülmüştür. Sen nehri 2.dunya savaşında önemli bir geçiş yolu olmuştur ve 1961 yılında sonu trajik olarak bitmiş bir suru kurbana mezar olmuştur.
Son yıllarda, Seine Nehri Fransa'da "Clean Seine Operasyonu" olarak adlandırılan büyük koruma çabalarına konu olmuştur. 1991'de Paris'teki Seine bankaları — Rive Gauche ve Rive Droite - Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün Avrupa'daki Dünya Mirasları listesine eklenmiştir.

ÖNE ÇIKANLAR

Nehirden Paris manzarası olarak, Notre Dame Katedrali, Louvre Müzesi ve Eyfel Kulesi göreceğiniz önemli yerlerdendir. Gezginler, Paris kafelerinin birinde mum ışığında akşam yemeğinin tadını çıkarabilir veya dünya standartlarında bir kabare şovuna katılabilirler.
Conflans kentini keşfetmek için, Sen Nehrinden aşağı doğru Paris’i geçerek ilerliyoruz. Yakınında, Vincent Van Gogh’un evim diye adlandırdığı, şirin, ilham verici bir kasaba olan Auvers-Sur-Oise ulaşıyoruz. Fransız tarihine ilgisi olanlar yakındaki Napolyon ve Josephine Bonaparte’ın özenle dekore ettikleri Chateau de Malmaison’ı ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Nehir kenarındaki Vernon kasabası, Claude Monet'in kır evinde muhteşem bahçelere ve Bizy Kalesi'ne sahiptir.
Sırada orta çağ Fransa’sının mücevheri, Rouen. Sağ kıyısında, yarı ahşap, sırlı kiremitli evler ve antik mimari sokakları ile bir müze kasabadır. Şehrin Astronomik saati ve Rouen Katedrali için zaman ayırılması gereken yerlerdendir. Katedral bir zamanlar dünyanın en yüksek binasıydı ve Claude Monet'in resimlerine ilham vermişti.
Nehirden kısa bir gezinti ile, bu kıyıda olan tarihi Normandiya Plajlarını görebilirsiniz. Gezginler bölgenin nefis Fransız mutfağı ve elmalı brendilerini tadabilirler.
Sen Nehri’nde devam ederken Les Andelys, Chateau Gaillard'ın dramatik görüntüsünü sunmaktadır. İngiltere'nin Kralı Richard the Lionheart tarafından 1196 yılında inşa edilen Şato, Orta çağ askeri mimarisinin bir başyapıtıdır.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Sen Nehri boyunca Romantik Paris’in keyfine varacaksınız. Durgun ve yatıştırıcı sularında yolculuk 7’den 70’e herkesi kendine hayran bırakıyor. Nehir, Fransız başyapıtlarının çoğuna ilham vermiştir ve dünya savaşları için kritik bir savaş alanı olarak hizmet etmiştir ve bu da onu sanat ve tarih meraklıları için mutlaka görülmesi gereken bir yer haline getirir. Mutfak ve bağcılığın da üst seviyerlerde olduğunu söylersek Gurme ziyaretçiler arasında da vazgeçilmez destinasyonlar arasındadır.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?
  • George Seurat ünlü baş yapıtı, "La Grande Jatte Adası’nda Pazar Öğleden sonra" Sen nehrinde bir adada yer almaktadır.
  • 1821'de ölen Napolyon, Sen kıyılarına gömülmek istedi. Onun isteği kabul edilmedi.
  • “Parisii” kabilesinin sloganı bugün hala Paris arması üzerinde bulunan, Latince olan "Fluctuat nec mergitur", "dalgalar tarafından atılır ama batmaz" yazmaktadır.

250