Menu
Your Cart

Volga Nehri

Volga Nehri

Volga Nehri

GENEL BAKIŞ

Avrupa’nın en uzun nehri olan Volga; Moskova’nın kuzeybatısında bulunan Valday Tepelerinden doğar. Doğduğu noktadan güneydoğuya doğru akan nehir, önce doğuya sonra da kuzeye kıvrılır, Ribinsk Barajı ile buluşur, güneydoğu yönüne akmaya devam eder. Daha sonra yönünü güneye doğru çevirir, kollara ayrılarak büyük bir delta oluşturur ve Hazar Denizi’ne dökülür.  Güney steplerini sulayan Volga sularında 40’tan fazla balık türü bulunmaktadır. Bu türler arasında ringa balığı, çapak, tatlı su levreği, sazan, yayın, çoka balığı ve çok değerli olan mersin balığını sayabiliriz. Volga, Rus Halkının en sevdiği nehirdir. Volga için Rusya’nın ulusal nehri ifadesini kuVolga’ya adanmış şiirler, şarkılar, masallar, efsaneler, romanlar ve filmler vardır. Ruslar Volga’ya olan hayranlıklarını her fırsatta dile getirirler, ve denir ki Volga her Rus’un yüreğinin içinde akar. Volga Nehri’nde bir seyahat için en uygun mevsim Mayıs ve Eylül ayları arasındadır. Hava sıcaklıkları bu aylarda 15 ile 23 derece arasında değişkenlik göstermektedir.

KISA BİLGİLER

Ülke : Rusya
Kaynağı & doğduğu yer: Valday Tepeleri
Döküldüğü yer : Hazar Denizi
Uzunluğu : 3530 km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Volga Nehri üzerinde 5 adet baraj bulunmaktadır. Bu barajlardan Volgograd Baraj Gölü`ndeki santral, dünyanın belli başlı hidroelektrik tesislerinden biridir. Volga havzasında 4 coğrafi bölge bulunmaktadır: nehrin üst kısımlarından Nizhny Novgorod (eski adıyla Gorki) ve Kazan'a uzanan bataklık ormanı; oradan Samara (eski adıyla Kuybyshev) ve Saratov'a uzanan orman bozkırları; Volgograd'a giden bozkır; Hazar Denizi'nin güneydoğusundaki yarı yamaçlı ovalardır. Rusya’nın önemli bir kısmı Volga kıyılarında yaşar. Burada bulunan önemli şehirler; Yaroslavl, Kostroma, Nijni Novgorod, Çeboksarı, Kazan, Ulyanovsk, Samara, Saratov, Volgograd, Astrahan’dır.

TARİHÇE

Antik çağlardan beri Volga Nehri tarımsal yerleşimleri desteklemiş ve kıtalar arası ticarette ana bağlantı olarak hizmet etmiştir. 1000 yıldan fazla bir süre önce Vikingler, Bağdat ile Baltık arasında bir ticaret yolu kurarak Volga sularını kullanmışlardır.
13. yüzyılda, tüm Volga bölgesi, Saray'ı (günümüzdeki Volgograd ve Astrakhan'a yakın) yapan Moğol liderliğindeki Cengizhan’ın mirasçıları tarafından fethedilmişti. Sonraki 200 yıl boyunca Volga’nın Slav ve Türk toplulukları sadakat yemin etti ve büyük hanın haraçını ödedi veya gazabını çekti. Sonunda ayrı hanlara ayrıldı: Kazan, Astrakhan, Kırım ve Sibir. 1550'lerde Korkunç İvan, Kazan ve Astrakhan'ı yerle bir etti ve yeni Rus devletinin başkenti olan Muscovy’i kurdu.
Kazaklar: Nehir ticareti Muscovy için zengin bir gelir kaynağı olsa da, kaçakçılık girişimlerini de destekledi. Düşman bozkır kabileleri Rus tüccarlarını ve yerleşimcilerini taciz etmeye devam etti ve bölge yıllarca evcilleşmemiş bir sınır olarak kaldı.
Buna karşılık Çar, nehir üzerindeki stratejik noktalarda kontrol karakollarının inşasını emretti. Sırplar, kesiciler ve terkler bölgeye kaçarak sadece Çarlık sınırını savunmakla kalmayıp aynı zamanda koruma raketleri işletti, yerlileri yağmaladı ve Rusya'nın güney komşularına baskın düzenleyen yarı özerk Kazak toplulukları örgütledi.
Kazaklar büyük ölçekli köylü ayaklanmaları gerçekleştirdiler. 1670'de Stepan Razin, 7000 kişilik bir orduya liderlik etti ve bu da Simbirsk'te (Ulyanovsk) yenilgiyle karşılaşmadan önce Aşağı Volga'ya yükseldi. 1773 yılında Yemelyan Pugachev, Çar'ı ilan etti ve Orta Volga bölgesinde isyancı bir yürüyüşte Kazaklar daha da büyük bir grubunu yönetti. Kanlı isyan sonsuza dek Alexander Puşkin tarafından “Kaptan'ın Kızı” adlı romanında anlatıldı.
Volga Bölgesi'ndeki Almanlar: Büyük Catherine, Almanya'nın köylülerini 1763'ten başlayarak Saratov çevresinde buraya yerleşmeye davet ederek bölgenin ekonomik kalkınmasını desteklemeye çalıştı. Bölgede 19. yüzyılın sonunda etnik Alman nüfusu 1,5 milyondan fazla olmuştu. 1920'lerde Aşağı Volga boyunca bir Alman Özerk Cumhuriyeti kuruldu, ancak II. Dünya Savaşı sırasında zulüm ortasında dağıldı ve Almanlar sürgüne gönderildi. Ancak eski köylerine dönmelerine izin verilmedi.
Sovyet Gelişimi: SSCB, iddialı kalkınma planları için güçlü Volga'dan yararlandı. 1930'lar ve 1960'lar arasında 8 baraj, rezervuar ve hidroelektrik istasyonu kompleksi inşa edildi. Rusya'nın kalbini Moskova'ya, Baltık ve Karadeniz'e bağlayan bir kanal ağı ve yabancılara kapalı kentsel sanayi merkezlerine dönüştü.
Komünizm Sonrası: SSCB'nin çöküşünden sonra, Volga bölgelerinin her biri kendi yoluna gitti. Ulyanovsk gibi bazıları değişime direnirken, Samara, Saratov ve Tataristan gibi diğerleri de piyasaları ve siyaseti serbestleştirmek için hızla harekete geçti. 2004'te bölge valilerini seçme sistemi Moskova'ya çoğulculuk ve muhalefet üzerinde doğrudan kontrol sağlayacak şekilde değiştirildi.

ÖNE ÇIKANLAR

Moskova - Rusya'nın başkenti, yaklaşık 12 milyon insanla Avrupa'nın en kalabalık şehridir ve hareketli şehir, hem bu günün hem de dünün Rusya'sını temsil eden anıtlara sahiptir. Kızıl Meydan ve şimdi Rusya Cumhurbaşkanının evi olan Kremlin Sarayı ve Aziz Basil Katedrali ziyaretçilerine göresel şölen sunmaktadır. Burada en az birkaç gün geçirmeniz gerekecektir. Başka bir deneyim, Tokyo, Seul ve Pekin ile birlikte dünyanın en işlek metro sistemlerinden biri olan yeraltı metro sistemidir. 188 istasyon, çeşitli mimarileri ile bilinir.
Altın Halka - Moskova'nın kuzeydoğusunda çok iyi korunmuş şehirlerin bir halkasıdır, açık hava müzeleri gibidirler. Bir Volga Nehri gezisinde Yaroslavl ve Uglich'teki duraklar, 12. ve 18. yüzyıllar arasında Kremlinler, manastırlar ve kiliseleri görmenizi sağlayacaktır. Uglich'te, Korkunç İvan'ın katledilen oğlunu onurlandırmak için inşa edilen 16. yüzyıl Aziz Dimitry Kan Kilisesi Kilisesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Yuroslavl'da, tarihi şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. 1010 yılında kurulan, Moskova'dan daha eskidir.
Kizhi Adası - Onega Gölü üzerinde bulunan tüm ada, ahşap binalarla süslenmiş bir müzedir. 1950'lerde, bugün küçük adada bulunan yapıların çoğu koruma amacıyla oraya taşınmıştır. 1960'larda bir açık hava müzesi haline gelmiş ve Rusya'nın en eski ahşap kilisesi olan 14. yüzyıl Lazarus'un Dirilişi Kilisesi'ne sahiptir. 18. yüzyılda inşa edilen Kizhi Pogost, iki büyük ahşap kilise ve çan kulesinden oluşan muhteşem bir sitedir. 1990 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.
St.Petersburg - Daha önceki diğer Rus şehirlerinden farklı olarak, St.Petersburg'daki yapılar katı geometrik çizgilerle inşa edilmiştir. Büyük Peter tarafından yaptırılan ve yüz adalar üzerine inşa edilen bu "Kuzey Venedik" romantik kanallar, barok saraylar ve Avrupa'nın geri kalanını anımsatan güzel meydanlarla tamamlanmıştır. Hermitage'ı ziyaret etmek, ayrıca barok katedrali ile Peter ve Paul Kalesi mutlaka görülmesi tavsiye edilen yerlerdendir.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Tarih, sanat ve müzik severler, fotoğraf tutkunları, yediden yetmişe herkesin seyahat edebileceği, manzaraları ile bazen tarihin içinde bazen de bir masalın içinde hissettiren eşsiz güzellikteki Volga Şehir ve köyleri tüm seyahat severler için harika bir deneyim sunuyor.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • Volga Nehri'nin ortalama akış hızı saniyede 8,060 metre küptür.
  • Rus nüfusunun yaklaşık % 40'ı Volga Nehri havzasının yakınında yaşıyor ve ülkenin çiftçilerinin yarısı bu nehir boyunca tarım yapıyor. Çok sayıda endüstri de bu nehrin kıyılarına dayanmaktadır.
  • Volga Nehri her yıl kış döneminde 3 ay boyunca donar
  • Volga Nehri kıyı şeridi, M.S. ilk bin yılda İskitler, Hunlar ve Türkler de dahil olmak üzere birçok farklı etnik gruba ev sahipliği yapmıştır.

Volga Nehri hakkında daha detaylı bilgi almak için bloggerımızın yazısına tıklayabilirsiniz:

250