Menu
Your Cart

Mosel Nehri

Mosel Nehri

Mosel Nehri

Genel Bakış
Fransa, Lüksemburg ve Almanya'dan akan Mosel Nehri, etkileyici ortaçağ mimarisi ve mükemmel beyaz şarapları ile bilinir. Ren'in huzurlu küçük kız kardeşi olan Mosel, köyden köye dolaşmaktadır. Masalsı ve taş kaplı kaleleri, bazıları çok iyi muhafaza edilmiş ve restore edilmiştir. Diğerleri uzun zaman önce savaşlardan dolayı kalıntılar halinde durmaktadır. Mosel Nehri’nin her bir kıvrımında gizli olan Şarap imalathaneleri ve şirin yamaç kasabaları görülmektedir. Mosel Nehri, tarihi yeniden yaşamak, el değmemiş doğanın manzaralarını izlemek ya da bir tabak peynir ve bölgenin tatlı, çiçekli şarabından oluşan bir kadeh ile nehir kenarındaki bir kafede sessizce oturmak için mükemmel fırsatlar sunmaktadır.
Kısa Bilgiler

Coğrafi Özellikleri

Mosel Nehrinin kaynağı Fransa'da Vosges Dağları'nda Ballon d'Alsace Batı yamacında yer almaktadır. Mosel, Vosges'in batısındaki Lorraine bölgesinden akar. Daha sonra, Lüksemburg ve Almanya'ya doğru ilerler. Eifel ve Hunsrück dağ bölgeleri arasındaki bölünmeyi oluşturduktan sonra Koblenz'de Romantik Ren'e katılır.
Mosel Nehri boyunca iklim, toprak ve topografya, dünya standartlarında şarap yetiştiriciliği için mükemmel bir ortam yaratır. Serinlik ve kuzey karasal iklim, nehir suyunun güneşinin yansımasıyla dengelenir. Bölge aynı zamanda, güney veya güneybatıya bakarken, üzümlerin güneşe maruz kalmasını optimize etmede son derece etkili olan, üzümlerin olgunlaşmasına yardımcı olan dik yamaçlarıyla da bilinir. Mosel şarap bölgesi üretim açısından Almanya'nın üçüncü büyük ama uluslararası prestij açısından da önde gelen bölgesidir. Burada üretilen şaraplar arasında bölgenin en önemli Riesling, Elbling, Müller-Thurgau, Kerner ve Auxerrois şarapları bulunmaktadır.

Tarihçe

Bağcılığın 2. yüzyılda Romalılar tarafından bu bölgeye getirildiğine inanılmaktadır. Kuzey İtalya'dan veya Galya üzüm bağları Vosges Dağları arasında şarapları getirmek yüksek maliyet yaratıyordu. Romalılar bölgede üzüm yetiştirmeye karar vermeden önce Saône ve Ren Nehirleri arasında bir kanal oluşturdular. 4.yy’da şarap yapımının geliştiğini, Roma şairi Ausonius'un hasat zamanında Mosel Vadisi'nin güzelliği hakkında yazdığı şiirden anlaşılmaktaydı.
Ortaçağ'da, bölgede "Winzerdorfs"olarak adlandırılan birçok "Şarap Köyü"kuruldu ve şehir merkezinden bölgenin üzüm bağlarına kadar yollar vardı.17. yüzyılın sonuna doğru, Mosel Riesling üzümünden yapılan şarapla özdeşleşmeye başladı.
Napolyon 1815'te yüz gün Savaşını kaybettikten sonra, onunla birlikte Ren Nehri'nin batısındaki toprakları Mosel Bölgesi Prusya Krallığı'nın bir parçası oldu. Bu, Moselle şarap üreticileri için altın çağın başlangıcına işaret etti, çünkü şaraplarının Prusya'ya vergisiz ihracatından yararlanacaklardı. Refah kısa sürdü, 1830'larda olumsuz Prusya vergi politikası birçok Mosel şarap tüccarlarını yoksulluğa sürükledi. Trier'de doğan ve büyüyen Karl Marx, hükümeti eleştirdi, basın sansür gereksinimlerini ihlal etti ve sonunda sürgüne gitmek zorunda kaldı.
Mosel Nehri, II. Dünya Savaşı sırasında önemli bir geçiş ve savaş sonrası Avrupa'da güçlü bir bağlantı gücü olmaya devam edecekti. Bugün, Mosel'in beyaz şarapları, bölgedeki yaşamın keyifli ve basit oluşunu ifade etmektedir. Kıyıları boyunca köyler, zengin kültür ve tarihlerine sıkı bir şekilde sarılarak ziyaretçileri mutlu bir şekilde ağırlamaktadırlar.
Öne Çıkanlar
Mosel Nehri üzerindeki ilk duraklardan biri Metz. Burada, Palais du Gouverneur renkli ve masalsı yapısı ile herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Nehir, Lüksemburg’daki büyük Düklük olan Remich ile devam ediyor. Üzüm bağlarının bulunduğu tepeleri ile şirin bir kasabadır.
Nehir Almanya'ya doğru ilerlerken, saygı değer bir piskoposluk şehri olan Trier'e ulaşır. Almanya'daki en eski yerleşim yeri ve hatta Roma'dan bile daha eski olduğu söyleniyor. Ünlü Porta Nigra, orijinal Roma kentinden hayatta kalan tek müstahkem kapıdır ve hala şehir merkezine erişim sağlar.
Mosel bölgesinin ortasında, Pazarı çevreleyen iyi korunmuş yarı ahşap evleri ile büyüleyici şarap Köyü Bernkastel bulunmaktadır.
Kuleli binaları ve ünlü kara kedi şarabı ile huzurlu Zell'e devam eden Mosel’de bağlar ile kaplı tepeler, Zell'den Cochem'e kadar sıralanmaktadır. Reichsburg Kalesi, aşağıda yer alan Cochem kasabasına bakan konik bir tepenin tepesinde oturduğu için görülmesi gereken en görkemli yerlerdendir.
Ren ve Mosel Nehirlerinin birleştiği yerde yer alan 2000 yıllık Koblenz, Orta Ren bölgesinin kültürel ve iş merkezidir. Masalsı kaleler ile çevrilen şehir, tarih ve güzellikleri gözlerinizi doyuracak.

Kimler Seyahat Edebilir?
Mosel Nehri şarap severler için ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır. Çocuklar (ve içindeki çocuğa sahip seyahat severler) bu masalsı toprakları gezmekten keyif alacaklardır. Taze, yerel yemekleri ve muhteşem manzaraları ile Mosel Nehri, günlük yaşamın zorluklarından kaçış için mükemmel bir bölgedir.
Bunları Biliyor muydunuz?
  • Grimm Kardeşler tarafından "Yedi Swabians" masalında, Swabians Mosel geçmeye çalışırken boğulmuştur.
  • Roma döneminin Mosel şarabı, hafif gövdeli ve sade olarak tanımlanırdı. Kış aylarında, şarapçılar şarabı bir su ısıtıcısında ısıtarak çay gibi içiyorlardı. Bu uygulama hala zaman zaman modern bağ işçileri arasında devam etmektedir.
  • Avrupa'nın 65 derecelik eğimi ile en dik bağı olan Calmont, Mosel kıyılarından yükselir.
  • 18. yüzyılda, Trier Prensi Mosel alanında her asmada Riesling olma  zorunluluğu koymuştur. Bugün Riesling, beyaz şarapları bölgenin toplam hasatının yüzde 91'ini oluşturmaktadır.
Daha detaylı bilgi için detay' tıklayarak bloggerımızın yazısına tulaşabilirsiniz:

250