Menu
Your Cart

Elbe Nehri

Elbe Nehri

Elbe Nehri

GENEL BAKIŞ

Elbe Nehri; Orta Avrupa'nın en büyük nehirlerinden biridir. Bohemya'nın (Çek Cumhuriyeti'nin batı yarısı) çoğunu, ardından Almanya'yı geçerken Hamburg'un 110 km kuzeybatısındaki Cuxhaven'daki Kuzey Denizi'ne akmadan önce kuzey Çek Cumhuriyeti'nin Krkonose Dağları'nda yükselir. Elbe Nehri havzası ılıman iklim bölgesine sahiptir ve denizden karasal iklime geçiş bölgesinde yer almaktadır. Elbe Nehri Havzası; Tuna, Vistula ve Ren havzalarından sonra Orta ve Batı Avrupa'nın 4. en büyük nehir havzasına sahiptir ve bölgede yaklaşık 25 milyon kişi yaşamaktadır.

Bir Elbe Nehir gezisi, gezginlere olağanüstü güzellikleri bir arada sunar. Nehir gezisi ziyaretçilerine yüzlerce yıl içinde neredeyse hiç değişmeyen yemyeşil doğanın çarpıcı manzaralarını sunar. Nehrin seyri, ağırlıklı olarak doğaldır, insan teknolojisi tarafından değiştirilmemiştir. Bu nedenle, nehir boyunca bir seyir, nehrin tarih boyunca nasıl göründüğüne dair bozulmamış bir deneyim sağlar.

KISA BİLGİLER

Ülke : Çek Cumhuriyeti & Almanya

Kaynağı & doğduğu yer: Krkonose Dağları

Döküldüğü yer : Kuzey Denizi

Uzunluğu : 1094 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Toplam uzunluğu 1.094 km olan Elbe'nin başlıca kolları arasında Vltava, Saale, Havel, Mulde, Schwarze Elster ve Ohre nehirleri bulunmaktadır. Elbe ve kollarından oluşan Elbe nehir havzası, Avrupa'nın dördüncü büyük alanı olan 148.268 kilometrekarelik su toplama alanına sahiptir. Havza dört ülkeyi kapsıyor, ancak Almanya (%65.5) ve Çek Cumhuriyeti'nde (%33.7), bölge topraklarının yaklaşık üçte ikisini kapsıyor. Kalan kısmın %0,6’sı Avusturya'ya %0,2’lik kısmı ise Polonya'ya uzanıyor. Elbe havzasında 24.4 milyon kişi yaşamaktadır. İçindeki en büyük şehirler Berlin, Hamburg, Prag, Dresden ve Leipzig'dir.

TARİHÇE

Elbe Nehri havzası geçmişi tarih öncesi çağlara kadar dayanmaktadır. Orta Çağ'a kadar nehir; kuzey Slavlarının yaşadığı bölgenin batı sınırı idi. 12. yüzyılda Almanlar Elbe'nin doğusunda ve Baltık Denizi boyunca toprakları kolonileştirmeye başlamıştı. II. Dünya Savaşı'nda Torgau yakınlarındaki Elbe'de bir nokta, ABD ve Sovyet ordularının buluşma yeriydi. Savaşın sona ermesinden 1990'a kadar nehir Doğu ile Batı Almanya arasındaki sınırın bir parçasını oluşturuyordu. 

Hamburg şehri MS 9. yüzyılın başlarından kalmadır. Hamburg, Lübeck ile birlikte 1241'de Hansa Birliği'ni kurmuştur. Elbe'deki bir başka antik şehir, 9. yüzyılın başlarında Almanlar ve Slavlar arasındaki sınırda bir ticaret noktası olan Magdeburg'dur. 13. yüzyılda gelişen bir ticaret şehri ve Hansa Birliği'nin önemli bir üyesiydi. Bugün doğu Almanya'nın en büyük iç limanıdır. Elbe'nin diğer baş kenti Dresden'dir, yaklaşık 1200 kişilik bir nüfusa sahiptir. 18. yüzyılda Dresden, “Elbe'de Floransa” olarak bilinen güzel sanatların büyük bir merkezine dönüşmüştür. II. Dünya Savaşı sırasında neredeyse tamamen yıkılan güzel mimarisi kısmen yeniden inşa edilmiştir. Elbe Nehri boyunca tarihi ilgi çekici diğer kasabalar arasında Protestan Reformunun doğum yeri olan Wittenberg ve porselen üretimi ile ünlü olan Meissen yer almaktadır.

ÖNE ÇIKANLAR

Dresden –Doğu Almanya'nın başkentidir. Dresden, Saksonya'nın geleneksel başkenti, Berlin ve Leipzig'den sonra doğu Almanya'nın 3. büyük şehridir. Meissen ve Pirna arasındaki Elbe Nehri'nin geniş havzasında, Çek sınırının 30 km kuzeyinde ve Berlin'in 160 km güneyinde yer almaktadır. Elbe vadisinin kuzey ve güneyinde yer alan tepeler, Dresden'in ılıman iklime katkıda bulunur. Elbe Nehri parkuru boyunca, özellikle bir çelik köprü, bir kablo demiryolu ve bir füniküler olmak üzere çok sayıda park ve kültürel anıt bulunmaktadır. Şehrin etrafındaki Elbe vadisi 2004 yılında UNESCO Dünya Mirası alanı olarak belirlenmiştir, ancak nehir boyunca dört şeritli bir köprü inşaatı UNESCO'nun 2009 yılında atamayı iptal etmesine neden olmuştur.

Berlin – Avrupa’nın bohem ruhlu şehri, Almanya'nın başkenti ve ülkenin merkezidir. Şehir, Kuzey Alman Ovası'nın kalbinde yer alır ve Doğu Prizya'nın ticari ve coğrafi eksenini Prusya krallığının başkenti haline getirmesine ve daha sonra 1871'den birleşik bir Almanya'ya sahip olmasını sağlar. Berlin’in eski ihtişamı 1945'te sona ermiştir, ancak şehir II. Dünya Savaşı'nın yıkımından sağ çıkaray yeniden inşa edilmiştir. Alman İmparatorluğu ve Nazi Almanyasına da başkentlik yapmıştır.

Hamburg – Kuzey Almanya'da Elbe Nehri üzerinde, ülkenin en büyük limanı ve ticaret merkezidir. Hamburg için bir kanal şehri demek de mümkündür. Berlin'den sonra Almanya'nın en kalabalık şehridir ve Avrupa'nın en büyük, en işlek limanlarından birine sahiptir. Gece hayatı oldukça hareketlidir.

Prag – Vlatava Nehri tarafından ikiye bölünen, Çek Cumhuriyeti'nin başkentidir. “Yüz Kulenin Şehri” olarak da adlandırılan şehirde, özellike eski şehir meydanında barok mimamirisini oldukça fazla görmek mümkündür. Barok mimarisinin yanı sıra,  Gotik kiliseler ve saat başı gösteri sunan ortaçağ Astronomik Saati ile de ün salmıştır. 1402'de tamamlanan Charles Köprüsü, Katolik azizlerin heykelleriyle kaplıdır. Şehir, hem Bohemya'da tarihin belirsiz akımlarını hem de 1.000 yıldan daha eski bir kentsel yaşamı yansıtan zengin bir mimari mirasa sahiptir.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Kültür, sanat, tarih, mimari, eğlence ve fotoğraf tutkunları dahil tüm seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • 1970'lerde Sovyetler Birliği; Adolf Hitler'in küllerinin, orijinal mezar alanından ayrılmasının ardından Elbe'ye dağıldığını belirtmiştir.
  • Elbe Nehri kentlerinden Hamburg’un Altona ilçesi 1640-1864 yılları arasında Danimarka'nın bir parçasıydı, bu nedenle Almanya ve Danimarka arasındaki sınır neredeyse 2 yy. boyunca St. Pauli'den geçti. Bugün sokaklarda eski sınır çizgisini görebilmek mümkün.
  • Hamburg şehri, Elbe nehrini korsanlardan korumak için 1299'da Neuwerk Adasının haklarını devralmıştır. O zamandan beri, ada Hamburg'un bir parçasıdır.

250