Menu
Your Cart

Amazon Nehri

Amazon Nehri

Amazon Nehri

GENEL BAKIŞ

Amazon Nehri’nin Peru uzantısında bir gemi gezisi Dünyanın kesfedilmemis en büyük bölgelerinden birini açığa çıkartır. Burasi yağmur ormanlarının, biyolojik cesitliliğin en inanılmaz oldugu bölgedir.

KISA BİLGİLER

  • Ülkeler: Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuella, Ekvator ve Bolivya kaynakları
  • Kaynağı & doğduğu yer: Brezilya, Atlantik okyanusu
  • Döküldüğü yer: Brezilya, Atlantik Okyanusu
  • Uzunluğu: Ortalama 6438 km
  • Hayvan Nüfusu: milyonlarca
COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Amazon 200 milyon yıl önce dağlık bölgelerde oluşmaya başladı. Yeni nehir Batı Pasifik’e doğru akmaya başladı. 140 milyon yıl önce Güney Amerika Platosu, Nazca Platosu ile çarpışmasının etkisi sonucunda And Dağlarını ortaya çıkarttı ve bu durum Amazon Nehir ağzını kapattı. Bu durum devasa bir temiz su golünün oluşmasına neden oldu. Geçen 50 milyon yılda kıtada oluşan eğim kayalarla bariyer oluşturup Amazon nehir havzasını oluşturdu.

TARİHÇE

Amazon Nehir havzasında neredeyse 15 bin yıldır yerli halk yasamaktadir. Ama bu alan  Güney Amerika’ya gelen İspanyol kaşifler tarafından kesfedilmemistir. Amazon’un ilk keşfi 1541 yılında Francisco de Orellana ve bir grup İspanyol tarafından olmuştur. Bir cok savaşta, bir sürü kadın savaşçı ortaya çıkartmıştır. Buna benzer bir sürü hikaye ve yunan mitolojisinden esinlenme ile Amazon Nehri’nin isimlendirilmesi yapılmıştır. Orellana’nın 1. seferinden sonra İspanya’ya dönüşü ile tahttan aldığı izin ile yerleşme izni almış daha sonra  Amazon’a  geri dönmüş ve adına "New Andalusia" Yeni Andalusia demiştir. 1546’daki 2. seferinde Amazon ilki gibi verimli olmamis, 4 gemisi adamlarini hastalık, açlık ve Hint saldırılarından dolayi  deniz de kaybetmiştir.
 
Bunu takip eden üç yüzyıl boyunca Amerika, Portekiz, Alman ve Fransızlar sayısız keşifler yapmışlar, Hindistan halkının %90’nı bulaşıcı hastalıklarla yok olmuştur. 19. ve 20. yy.’da buharli gemiler ile ticaret yapılmış ve en önemli kaynak olan kauçuk maddesi ihraç edilmiştir. Bu dönemde gelir %800, nüfus ise %400 artış gostermistir.
 
Haritada yeni şehirler ve bölgeler tanımlanmıştır. Amazon Nehri, bölge ekonomisinin gelişiminde ve geleceğe yönelik olarak büyük rol oynamıştır.
 
Modern şehirler ve limanlar dünyanın en uzun nehirleri arasında olan Amazon Nehri boyunca hizmet vermektedir.

ÖNE ÇIKANLAR

Iquitos; bir Peru şehri olan Iquitos’a sadece havadan ve sudan ulaşım vardır. Bu şehirde öne çıkan yapı Gustav Eiffel tarafindan merkezde insa edilmiştir.
Pasta Samiria’ya Amazon ormanlarındaki yağmur ormanları ve vahşi yaşam yapısından dolayı sadece su yolu ile ulaşım vardir ve dünyanın en en cok yağmur alan ve sel olan bölgesi ilan edilmiştir. 449 çeşit kuş,102 çeşit memeli, 69 çeşit sürüngen, 58 çeşit amfibi hatvan, 256 çeşit tatlı su balığı ve 1204 cesit bitki türü vardır. Yerel halk 30 bindir. Burada geçen zamaninizda, yüzyıllardır burada yasayan yerel halkla karşılaşabilirsiniz. Pasta Samiria’ya vardığınızda neon renkli kuslar, oyuncu maymunlar ve devasa nilüferler ile karşılaşırsınız.
Amazon Nehri ve Havzası: Peru'da Amazon Nehri'nin doğduğu bölgedir. Amazon Nehri'nin oluştuğu Marañón ve Ucayalı Nehirlerinin birleştiği yere seyir edebilirsiniz. Amazon Nehri’nin en geniş noktası, düşük su mevsiminde bile 11 km genişliğindedir, ancak yüksek su mevsiminde, Amazon’u çevreleyen ovaları taştığında, Amazon Nehri 45 km genişliğe kadar çıkabilmektedir. Güneşin doğuşunu, piranhaları ve dünyanın en büyük su bitkisi olan dev nilüferleri görebilirsiniz.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Amazon Nehri; macera seven gezginler için birinci sınıf lüks seyir sırasında büyüleyici kültürler, ilginç flora ve fauna ile  karşılaşma şansı vermektedir. Pembe yunuslardan, eğlenceli sincap maymunlarından ve renkli macawslar, uzak köylere, su basmış ormanlara ve devasa nilüferlere kadar, gezginler güçlü Amazon boyunca tatmin edici bir memnuniyetle ayrılacaklardır.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?
  • 6438 km uzunlugu ile Amazon Nehri, Nil Nehri’nden sonraki en uzun nehir olmuştur.
  • Genişliğinden dolayı nehir deniz denmektedir.
  • And Dağları’ndaki eriyen kar, nehir ağizini oluşturmaktadır.
  • Nehir boyunca hicbir köprü yoktur.
  • 65 milyon yıl önce And Dağları’nın Pasifik’e akışını durdurmuştur ve Amazon Nehrini Doğu yöne kaydırmıştır
  • 1100 Akarsu kolu, Amazon’a akmaktadır.
  • 3000’den fazla balık türü yaşamaktadır. (kedi balığı, elektrikli su yılanları, dikenli vatoz ve tetra cesitleri).

250