Menu
Your Cart

Saone Nehri

Saone Nehri

Saone Nehri

GENEL BAKIŞ

Saone Nehri, Epinal'in güneybatısında, Doğu Fransa'daki Lorraine bölgesinden doğar ve 480 km'lik bir rotadan sonra Lyon'daki Rhone Nehri'ne katılmak için güneye doğru akar. Saone Nehri için, Rhone Nehri'nin büyük bir kolu da diyebiliriz. İsviçre ve Fransa genelinde Rhone'a katıldığı Lyon şehrine giderken çok çeşitli büyüleyici limanlardan geçer. Bu nedenle Saone boyunca seyhatler, güzel ve ikonik Fransız Rivierası'na yani güneye doğru harika bir Fransa turu yapmak için bir noktada Rhone'a bağlanır.

KISA BİLGİLER

Ülke : Fransa

Kaynağı & doğduğu yer: Lorraine

Döküldüğü yer : Rhone Nehri

Uzunluğu : 480 Km

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Saone, Lorraine bölgesinden güneybatıya doğru Corre yakınındaki Haute-Saone bölgesine doğru akar ve burada Canal de l'Est ile buluşur. Gri ile Pontailler-sur-Saone arasında devam eder. Ardından, en büyük kolu olan Doubs Nehri'nin de katıldığı Saone-et-Loire bölümüne'a girmek için Côte d’Or bölgesini geçer. Nehir daha sonra Chalon-sur-Saone, Tournus, Macon ve Villefranche'den geçerek Rhone Nehrine dökülür.

Saone, Lyon'dan Corre’ye kadar 375 km boyunca akar ve bu hat boyunca parkurunda neredeyse tamamen kanalize edilmiş 30 kilit vardır. Havzası yaklaşık 30.000 km2’dir. Saone kanalla hem Ren hem de Seine nehirlerine bağlıdır.

TARİHÇE

Saone Nehri, geniş vadisinin iç deniz gibi görünmesine neden olabilecek taşkınlara maruz kalsa da, düzenli akışla her zaman Fransız nehirlerinin en gezilebiliri olmuştur.

Romalı general Vetus, Saone'den Mosel'e bir kanal tasarlamıştır. Doğal seyahat edilebilirlik, tüccarlar, yerel lordlar ve vergi tahsildarları için kolay bir av haline gelmişti. Colbert onları 1664'te yasadışı ilan etti. Diğer büyük nehirlerde olduğu gibi endüstriyel çağda seyyarlık, Poiree tarafından icat edildikten sonra tanıtıldı. 1847'de Saone'de beş kilit vardı. Auxonne'nin üzerinde tamamlanan kanalizasyon değişmemişti, aşağı akışta yüksek kapasiteli su yolunun geliştirilmesi, 215 km'de 12 kilidin sadece beşiyle değiştirilmesi anlamına geliyordu. Son hali 1980'de tamamlandı.

ÖNE ÇIKANLAR

Lyon – Fransa’nın Auvergne-Rhone-Alpes bölgesindeki başkenttir. Rhone ve Saone nehirlerinin kavşağında yer alır. M.Ö. 43 yılında kurulmuştur. Julius Caesar’ın ordusundaki bir teğmen tarafından tarihi Lyon Fransa'nın ikinci büyük metropol alanı haline gelmiştir. 15. yüzyılda Lyon, ipek dokuma ve baskı alanında gelişerek bugün tekstil tasarımında lider olmuştur.

Macon – Fransa'nın doğusundaki Burgonya bölgesinde bir şehirdir. 17. yüzyıldan kalma eski bir manastır olan Musee des Ursulines burada bulunmaktadır. Asırlık bir ev olan La Maison de Bois, sıra dışı maymun heykelleri ve maskeli karakterlerle ahşap bir cepheye sahiptir. 19. yüzyıldan kalma Eglise Saint-Pierre, ikiz kuleleri olan bir Romanesk kilisesidir.

Tournus – Saone Nehri boyunca en iyi mutfak yerlerinden biri olarak bilinir.  Michelin yıldız statüsüne sahip 6 restorana sahiptir. Şehir, tepelerin küçük köylerin ve kiliselerin arasına yerleştirildiği doğal manzaralarla çevrilidir. Tournus'un en önemli simgeleri, 10. yüzyıldan kalma Romanesk manastır kilisesi ve ortaçağ Brancion köyündeki 12. yüzyıl kilisesini içerir. Bölge ayrıca şarap severlerin keşfetmesi ve ziyaret etmesi için mükemmel olan Chardonnay'a da yakındır.

Beaune – Doğu Fransa'da bulunan küçük bir şehirdir. Burgonya'nın şarap başkentidir ve dünyanın en iyi üzüm bağlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Chalon-Sur Saone – Birçok Saone gezisi için popüler bir başlangıç noktasıdır. Fransa'nın ünlü Burgonya bölgesinin kıyısında yer almaktadır. Dünyanın ilk fotoğrafını oluşturmak için kullanılan tekniğe öncülük eden Fransız bir mucit olan Nicephore Niepce ve Paris'in Louvre müzesinin ilk yönetmeni Dominique Vivant Denon da dahil olmak üzere bir dizi ünlüye ev sahipliği yapmıştır. Bu bölgenin tarihini kucaklamak için görülmeye değer yerler arasında Niepce'ye adanmış yerel müze; Denon Müzesi; Vincent Katedrali'nin ikiz kuleleri ve güzel gotik cephesidir.

KİMLER SEYAHAT EDEBİLİR?

Sanat, tarih, gurme ve şarap severler ile  fotoğraf tutkunu tüm yaştan seyahat severlere hitap etmektedir.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?

  • 2000 yılı aşkın bir geçmişe sahip ve, Fransa'nın doğusundaki önemli bir sınır kasabası olan Macon tarihi konumu ve önemli bir ticaret rotası sayesinde zenginleşmiştir. Kasaba ve bölge, yerel şaraplar tarafından çok iyi biliniyor.
  • Saone Nehri, Fransa’nın ünlü Burgonya şarap bölgesinin kalbidir. Pitoresk, sıra sıra dizilmiş şarap bağları adeta bir tabloyu andırmaktadır.

250